Blæksprutter bruger i stigende grad affald, når de søger ly, hævder forskere
blæksprutter i affald

Her er nogle af de eksempler, som studiet bygger på. (Fotos: a-b: John Paul Meillon; c: Serge Abourjeily; d: Claudio Sampaio; e: Caio Salles; f-g: Edmar Bastos; h: Marco Panico; i: Federico Betti)

Her er nogle af de eksempler, som studiet bygger på. (Fotos: a-b: John Paul Meillon; c: Serge Abourjeily; d: Claudio Sampaio; e: Caio Salles; f-g: Edmar Bastos; h: Marco Panico; i: Federico Betti)

Kilde: 
15 marts 2022

Glasflasker, keramik, metalrør og rustne dåser.

Verdenshavene flyder med affald, som vi mennesker har kylet ud - og angiveligt i en sådan grad, at en lang række arter af blæksprutter er begyndt at skifte koraller og muslingeskaller ud med vores affald, når de søger ly. 

Det skriver ScienceAlert om et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Maritime Pollution Bulletin.

Der er tale om et studie, hvor biologer fra Federal University of Rio Grande i Brasilien har gennemgået undervandsfotografier og videoer fra havene rundt omkring i verden. 

(Video: Youtube)

Her har de talt sig frem til, at 24 forskellige blæksprutte-arter har fundet et hjem i hav-affald, hvad enten det omhandler at lægge æg i forladt fiskegrej eller finde læ i et metalrør, skriver ScienceAlert. 

Hertil bemærker forskerne, at særligt i områder, hvor turister har indsamlet for mange muslingeskaller eller andre ting, der minder om naturlige gemmesteder, er blæksprutterne blevet tvunget til at anvende affald. 

Ifølge ScienceAlert fremhæver forskerne også arter, heriblandt Pygmy-blæksprutten i Brasilien (Paroctopus cthulu), der kun for nyligt er blevet opdaget, som udelukkende er blevet observeret i at bruge affald fra mennesker.

Arten er ganske enkelt aldrig blevet set bruge muslingeskaller eller lignende. 

I alt har forskerne gennemgået 261 billeder og videoer af blæksprutter, der interagerer med skrald. Glasflasker er hyppigst anvendt, lyder det i studiet, ifølge ScienceAlert.

Forskerne finder ganske vist ud fra billedernes datoer, at fænomenet er begyndt at optræde hyppigere i de senere år. 

Hvorvidt, der er tale om en egentligt stigning i antallet af arter, der bruger affald, kan dog ikke konkluderes, idet det lige godt kan skyldes, at det i samme periode er blevet nemmere at tage undervandsfotografier. 

Forskerne påpeger, at fremtidig forskning i, hvordan dyr bruger menneskeligt affald i havene, skal være med til mere præcist at kortlægge, hvilke typer affald der er mest populære. Herunder hvad konsekvenserne er, hvis blæksprutter vænner sig til ikke at bruge ‘naturlige hjem’. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.