Kæmpestore underjordiske affalds-'fedtbjerge' kan genbruges som biobrændsel
Kilde: 
24 august 2018

Størknet fedt og snavs i massevis. Brugte kondomer. Bleer. Tamponer. Menneskespor.

Det ophober sig alt sammen som en klam masse under de fleste storbyer i verden.

Nu tyder ny forskning på, at de såkaldte ‘fedtbjerge’ (også kaldet FOG, hvilket står for ‘fat, oil and grease’, red.) faktisk kan udnyttes på en konstruktiv måde, skriver ScienceAlert.

Et hold af forskere fra University of British Columbia i Canada har således fundet ud af, at de uhumske fedtbjerge kan nedbrydes og genbruges som biobrændstof.

»FOG er en glimrende samling af organisk materiale, som mikroorganismer kan bruge til at lave metangasser, hvilket er en værdifuld og vedvarende energikilde,« forklarer en af forskerne bag, Asha Srinivasan, postdoc og miljøingeniør ved University of British Columbia i Canada, ifølge Science Alert.

Forskerne har udviklet en metode, hvor de varmer fedtbjergene op til en temperatur på mellem 90 og 110 grader, hvorefter de tilføjer brintoverilte, hvilket får fedtet og snavset til at nedbrydes.

Tilgangen kan få massen til at skrumpe ind til 80 procent af sin oprindelige størrelse. Udover, at man kan udvinde metangasser, kan metoden også bruges til at nedbryde tilstoppede kloaksystemer i storbyer.

Sidste år fandt man eksempelvis et fedtbjerg på størrelse med 20 elefanter, der tilstoppede kloaksystemet under London.

Metoden kan dog kun bruges til at nedbryde de såkaldt FOG’s - altså fedt, olie og snavs. Kondomer, bleer, tamponer og andet skrald kan ikke nedbrydes eller genbruges.

Indtil videre er metoden heller ikke økonomisk rentabel, og derfor kræves der mere forskning, før man kan begynde at bruge den i en større skala, fortæller forskerne bag til ScienceAlert.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Water, Air & Soil Pollution.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.