Bizarre bisser: Lille bløddyr har tænder af jern
bløddyr tænder jern mineral stillehavet farsbrød

Øverst: Bløddyret med de hårde bisser. Nederst: Bisserne. (Fotos: Jerry Kirkhart/Northwestern University)

Øverst: Bløddyret med de hårde bisser. Nederst: Bisserne. (Fotos: Jerry Kirkhart/Northwestern University)

Kilde: 
01 juni 2021

Bløddyrarten Cryptochiton stelleri, også kendt som det ‘vandrende farsbrød’ blandt forskere, har tænder, som består af et yderst sjældent jernmineral, viser et nyt studie.

Det skriver Live Science.

Mineralet hedder ‘santabarbarait’ og forekommer normalt kun i sten i bittesmå mængder. 

Hvordan det er endt som bløddyrets tænder vides ikke, men mineralet har en kemisk sammensætning, som, forskerne mener, gavner dyret.

»Santabarbarait har højt vandindhold, hvilket gør det stærkt med en lav massefylde. Vi mener, at dette styrker tænderne uden at tilføje en masse vægt,« fortæller forsker Derk Joester, ifølge Live Science.

C. stelleri findes normalt på de klippefyldte kyster langs mange stillehavslande, hvor dyrene tilbringer deres liv ved at ‘græsse’ på sten.

Bløddyr har, ironisk nok, ekstremt hårde tænder, som sidder på et fleksibelt tungelignende organ kaldet ‘radula’, også kendt som en raspetunge på dansk.

Når de leder efter føde, trækker de deres radula hen over stenenes overflader for at skrabe alger og andre små organismer af, som de kan æde.

Bløddyrets mund, med spidsen af radulaen synlig inde i munden. (Foto: David Young, Victoria High School, Victoria, British Columbia, Canada)

I denne sammenhæng giver det god mening at have jernforstærkede tænder, som ikke ødelægges af kontakten med sten.

Udover at blive klogere på bløddyr har forskerne tilmed brugt opdagelsen til at fremstille en ny type ultrahård ‘blæk’, som kan bruges til 3D-print.

Studiet blev udgivet i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.