Biden vs. Trump: Særlige ord påvirker liberale og konservatives hjerner forskelligt
biden_trump_debat_ord_retorik ord_hjernen_opfatter_forskelligt.jpg

Forskerne har fundet, at brugen af ord relateret til risiko, trussel eller moral i videoklippene leder til større polarisering i forsøgsdeltagernes hjerner. (Foto: Shutterstock)

Forskerne har fundet, at brugen af ord relateret til risiko, trussel eller moral i videoklippene leder til større polarisering i forsøgsdeltagernes hjerner. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
22 oktober 2020

Der er kun to uger til det amerikanske præsidentvalg, og den politiske splittelse i USA er så udtalt, at den kan ses i vælgernes hjerneaktivitet.

Når konservative og liberale bliver præsenteret for den samme video med et politisk budskab, tolker deres hjerne videoen forskelligt, alt efter hvad de stemmer, viser et nyt studie udgivet i Proceedings of the National Academy of Sciences.

I studiet har forskerne skannet højre- og venstreorienterede amerikaneres hjerner, imens de har set korte videoer om immigrationspolitiske emner, såsom bygningen af en mur mellem USA og Mexico.

Det viser sig, at hjernens neuroner (nerveceller) opfører sig forskelligt, afhængigt af politisk orientering, skriver MedicalXpress i en artikel.

»Vores studie foreslår, at der er et neuralt grundlag for partisk forudindtagelse, og at især noget sprogbrug driver polariseringen,« siger studiets leder Yuan Chang Leong, postdoc i kognitiv neurovidenskab på UC Berkeley, til MedicalXpress.

»De største forskelle i neural aktivitet fandt især sted, når folk hørte beskeder, der markerede trusler, moral og følelser,« fortsætter han.

Forskerne har foretaget MRI-skanning af 38 unge eller midaldrende amerikanske mænd og kvindes hjerner, som inden hjerneskanningen er blevet kategoriseret som liberale eller konservative.

Forskerne har sporet kilden til den neurale polarisering til den hjerneregion, som kaldes det dorsomediale præfrontale cortex. En region i hjernen, som menes at tolke og finde mening i de narrativer og budskaber, som man bliver præsenteret for.

Forskellene i folks hjerneaktivitet betyder ikke, at folk er uenige fra naturens side. Det er sandsynligvis vores erfaringer og medierne, der blandt andet bidrager til neuronernes opførsel, vurderer forskerne bag studiet.  

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.