Bertel Haarder, rotteallergi og Danmarks første PET-skanner: Hør tredje kapitel i portræt af kendt, dansk hjerneforsker
Bertel Haarder var i slut-80'erne interesseret i at få en PET-skanner til landet. Den drøm gjorde Albert Gjedde til virkelighed.
Albert gjedde hjerneforsker portræt

Albert Gjedde er en dansk hjerneforsknings 'grand old men' og en kæmpe kanon inden for neurovidenskaben - og så er han husforsker på hjernepodcasten Brainstorm. Hør hans historie i denne podcastserie. (Foto: Mathilde Valsgaard)

Albert Gjedde er en dansk hjerneforsknings 'grand old men' og en kæmpe kanon inden for neurovidenskaben - og så er han husforsker på hjernepodcasten Brainstorm. Hør hans historie i denne podcastserie. (Foto: Mathilde Valsgaard)

Albert Gjedde er en ganske markant skikkelse inden for neurovidenskaben, og så er han husforsker på Videnskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm.

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen

I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

I sommer bragte Brainstorm de første afsnit i en miniserie om Gjeddes vej ind i neurovidenskaben, hvor forskeren selv tog lytterne med til både studenteroprør i USA og Apartheid i Sydafrika.

Nu fortsætter vi endelig fortællingen, hvor Albert selv slap den, nemlig i tredje afsnit af mini-serien.

Denne gang skal vi med den kære husforsker til både New York og Montreal i Canada og høre om, hvordan Gjedde blev afgørende for, at PET-skanneren kom til Danmark.

Lyt med lige her!

PET-skanning og Bertel Haarder

Albert Gjedde fortæller i dette afsnit om, hvordan han fik arbejde på New York Hospital, hvor han forskede i hjernen ved at arbejde med forsøgsdyr - ja, altså lige indtil han udviklede rotteallergi.

Om Albert Gjedde

Albert Gjedde er professor i translationel neurobiologi på Syddansk Universitet og professor emeritus på Københavns Universitet.

Gjedde er adjungeret professor ved John Hopkins University i USA og professor i neurologi og neorokirugi ved McGill's University i Canada.

Albert Gjedde har blandt andet vundet Erhoff-prisen for sine forskningsbidrag indenfor basal neurobiologi og Forskningskommunikationsprisen for sin evne til enkelt og engageret at formidle utroligt svære emner inden for hjerneforskning.

Gjedde har gennem tiden bidraget til hundredvis af publikationer indenfor sit fagområde.

Kilder: Gjedde.nuKøbenhavns Universitet

Gjedde måtte derfor ty til nye metoder og forske i mennesker og vendte for en periode hjem til Danmark og Panum Instituttet.

I New York havde han stiftet bekendtskab med PET-skanning, og den metode begejstrede Gjedde så meget, at han arbejdede hårdt på at få PET-skanneren til Danmark.

PET er en forkortelse af 'positron emissions tomografi' og er en skannings-metode, der stadig bruges i dag - blandt andet når patienter skal diagnosticeres for kræft eller demens.  

Missionen om at skaffe en PET-skanner til Danmark lykkedes faktisk, mens Gjedde arbejdede som professor og laboratorieleder i Montreal i Canada.

Og her havde Bertel Haarder en finger med i spillet.

Hvordan det hænger sammen, kan du høre i afsnit 3 af Brainstorms Gjedde-special, som du finder øverst i artiklen eller der, hvor du lytter til podcasts!

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk