Berømt kæmpe-isbjerg med kurs mod pingvinkoloni er smeltet
a68 isbjerg pingviner kæmpestort

Isbjerget var genstand for verdens bevågenhed, blandt andet fordi det blev muligt at følge dets rejse via satellitfotoer. (Foto: ESA)

Isbjerget var genstand for verdens bevågenhed, blandt andet fordi det blev muligt at følge dets rejse via satellitfotoer. (Foto: ESA)

Kilde: 
19 april 2021

I 2017 trak isflagen A68 overskrifter, da den løsrev sig fra Antarktisk. Med en størrelse på næsten 6.000 kvadratkilometer var den nu verdens største isbjerg.

Men nu er den kolossale isterning smeltet, skriver BBC.

Isbjerget blev kendt i verdenspressen og på sociale medier, da A68 så ud til at være på kollisionskurs mod en ø, hvor halvdelen af verdens kongepingviner lever. Heldigvis blev katastrofen undgået.

Læs mere her: Kæmpe isbjerg har kurs mod en af verdens vigtigste pingvin-kolonier: »Det kan blive voldsomt«

Bjerget har ellers været på noget af en rejse. I 2017 flød det ikke langt fra den Antarktiske halvø, men fik efterhånden fart på.

US National Ice Center har ved hjælp af satellitter fulgt isbjerget bevæge sig fra klodens syd til en lille ø ved South Georgia – en kendt kirkegård for isbjerge.

Her blev A68 fanget i lavvande og brød langsomt i mindre stykker, indtil det nu ikke er længere, skriver BBC.

»Det er utroligt, at A68 forblev intakt så længe,« siger Adrian Luckman fra Swansea University til BBC News.

»Hvis du tænker på, at tykkelsen er som fire stykker A4-papirer stablet ovenpå hinanden (set i størrelsesforhold til havet, red.). Denne her ting har været utroligt fleksibel og skrøbelig, som den har bevæget sig rundt på havet. Den klarede det i årevis. Men nu er den så brækket i fire eller fem stykker, og de stykker vil også brydes i stykker,« siger forskeren.

Isbjerget har bidraget til forskernes forståelse af, hvorfor store isflager opstår, brækker og gradvist smelter på deres rejser over verdenshavene. En robot, der har været fanget under isbjerget, vil dukke frem igen til maj og bidrage med ny viden om afsmeltningsprocesserne, skriver BBC.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.