Bekymrende milepæl: Regn på toppen af Grønlands indlandsis registreret for første gang
smeltet is vand

Regn er en af årsagerne til, at man 14. august 2021 registrerede syv gange så meget smeltet is på toppen af Grønlands indlandsis, som en gennemsnitsdag på sæsonen leverer (Foto: Shutterstock)

Regn er en af årsagerne til, at man 14. august 2021 registrerede syv gange så meget smeltet is på toppen af Grønlands indlandsis, som en gennemsnitsdag på sæsonen leverer (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
23 august 2021

Man har for første gang nogensinde registreret regn på det nordligste punkt af Grønlands indlandsis. Det skete 14. august 2021, da ‘The National Snow and Ice Data Center’ kunne observere, at det regnede i flere timer.

Det skriver ScienceAlert.

Grønland har oplevet massive temperaturstigninger over de seneste årtier, og man har nu for tredje gang inden for mindre end et årti registreret, at temperaturen er nået op over frostgraderne på toppen af Grønlands indlandsis.

»Vi har nu set tre ‘smeltebegivenheder’ på et årti i Grønland - og før 1990 skete det cirka kun én gang hver 150. år. Og nu har vi også regnvejr i et område, hvor regn aldrig er faldet før,« siger Ted Scambos, der er ph.d i glaciologi på University of Colorado.

Forskerne kunne desuden notere, at mængden af smeltet is på en dag var syv gange højere end det daglige gennemsnit for sæsonen. Regnen er nemlig en stor faktor i forhold til at få isen til at smelte.

Den grønlandske indlandsis indeholder nok vand til at få Jordens havoverflade til at stige med seks meter. I FN’s seneste rapport i forbindelse med klimaforandringerne advarer man om, at en stigning på under to grader Celsius vil igangsætte indlandsisens kollaps, lyder det i pressemeddelelsen.

»Vi er i gang med at krydses tærskler, der ikke er blevet krydset i årtusinder, og for at være helt ærlig så kommer det ikke til at ændre sig, før vi ændrer, hvad vi gør ved luften«, siger Ted Scambos.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.