Bekræftet: 2010'erne var det varmeste årti nogensinde målt

Målinger viser, at det seneste årti er det varmeste, som nogensinde er blevet målt. (Foto: Shutterstock)

Målinger viser, at det seneste årti er det varmeste, som nogensinde er blevet målt. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
17 januar 2020

I løbet af de seneste år har vores klima sat en lang række vilde rekorder, som vi her på Videnskab.dk har skrevet flittigt om.

Og nu kan vores planet muligvis tilføje endnu et bekymrende hak i bæltet.

Ifølge blandt andet BBC og The New York Times kan både den amerikanske rumfartsadministration (NASA), National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) og den nationale britiske vejrtjeneste Met Office bekræfte, at det seneste årti har været det varmeste, siden målingerne begyndte i midten af 1800-tallet.

Dette kommer ikke som nogen stor overraskelse ovenpå et årti præget af hedebølger, som med 2016 også bød på det varmeste år nogensinde.

Den meteorologiske verdensorganisation bebudede allerede i december, at dette årti så ud til at blive det varmeste nogensinde, og Met Office vurderer, at udviklingen kommer til at fortsætte gennem 2020.

De er også kommet frem til, at temperaturen i 2019 var hele 1,05 grader varmere end den gennemsnitlige temperatur fra før industrialiseringen.

LÆS OGSÅ: »Vores hus brænder«: Derfor får Greta Thunberg højrefløjen op i det røde felt

»Temperaturstigningerne er menneskets aftryk i atmosfæren. Vi ved, at menneskelig aktivitet har skabt disse udviklinger,« forklarer Gavin A. Schmidt, der leder Goddard Institute for Space Studies, som har stået for NASA’s analyse, ifølge The New York Times.

Temperaturerne er steget mærkbart hvert årti siden 1960’erne, og det gælder også for 2010’erne. Det har dog særligt kunne mærkes, hvis man ser på de sidste fem år af det seneste årti.

»Vi er i løbet af de seneste fem år trådt ind i en helt ny størrelsesorden inden for temperaturstigninger,« lyder det ifølge The New York Times fra Deke Arndt, der er chef for National Centers for Environmental Informations overvågningsafdeling, som har foretaget NOAA’s analyse.

LÆS OGSÅ: Havtemperaturen slår varmerekord

LÆS OGSÅ: Flere målinger bekræfter: Juli var den varmeste registrerede måned nogensinde

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.