Bange for brandmænd? Mød goplen, der kan skade dig med 'slim-granater'
vandmand slimgranater upside-down Cassiopea

Cassiopea-goplen kaldes på engelsk ’upside-down jellyfish’, fordi den lever hele sit undervandsliv med den glatte overflade vendt mod havbunden. (Foto: Shutterstock)

Cassiopea-goplen kaldes på engelsk ’upside-down jellyfish’, fordi den lever hele sit undervandsliv med den glatte overflade vendt mod havbunden. (Foto: Shutterstock)

14 februar 2020

Cassiopea-goplen har ingen lange tentakler, den kan brænde uskyldige badegæster med. Til gengæld kaster den med 'slim-granater', skriver National Geographic.

Det har længe været et mysterium, hvordan vandmanden kan skade sit bytte helt uden at røre ved det.

Goplen afgiver slimklumper, som forskere nu har nærstuderet under mikroskop. Synet var overraskende: i den slimede masse svømmede små levende organismer rundt.

»De var autonome og bevægede sig rundt som små robotstøvsugere,« fortæller Cheryl Ames, marinbiolog ved Smithsonian National Museum of Natural History og medforfatter til det nye studie, til National Geographic, som beskriver goplens skyts som 'små slimskyer, som vrimler med mikroskopiske gift-granater'.Du kan se de dødbringende slimklumper tage livet af en lille reje i videoen her:

Om ’slimgranaterne’ selv kan finde og jage et bytte, eller om de blot flyder retningsløse rundt i vandet, ved forskerne endnu ikke.

Angel Yanagihara, som er forsker i biokemi og gopler ved University of Hawaii, er ikke selv involveret i studiet. Hun kalder den nye viden for »tilfredsstillende« og glæder sig over studiets meget præcise beskrivelse af indholdet af goplens slim, skriver National Geographic.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.