Banebrydende teknik lader os se ind i levende insekters indre
Adjunkt ved Statens Naturhistoriske Museum mener, at teknikken kan fuldende vores biologiske forståelse af insekter.

Coloradobillen her er scannet i en mikro CT-skanner af forskere fra Western University i Canada. (Video: Danny Poinapen, Western University, Canada)

Coloradobillen her er scannet i en mikro CT-skanner af forskere fra Western University i Canada. (Video: Danny Poinapen, Western University, Canada)

Insekter er små, skrøbelige og ekstremt vævrende.

Det har gjort det vanskeligt for entomologer – grenen af zoologer, der forsker i insekter – at skanne og fotografere levende insekter og dermed få indsigt i deres indre struktur og organer, mens hele maskineriet i er brug.

Men nu har et hold biologer, biofysikere og billedbehandlingsspecialister fra Western University i Canada formået at skanne og fotografere to levende insekter uden at skade dem.

Historien kort
  • Canadiske forskere har udviklet en teknik, der gør det muligt at fotografere og skanne levende insekter.
  • Teknikken gør det muligt at undersøge og observere insekter i en hidtil uset detaljegrad.

Det er der kommet nogle fascinerende videoer, en artikel i tidsskriftet BioMed og et mindre entomologisk gennembrud ud af. 

Hullede øjebliksbilleder

»Jeg er vant til at arbejde med billeder og tegninger af insekter, men det her giver et helt nyt perspektiv,« fortæller Joanna Konopka, insektbiolog og ph.d-studerende ved Western University, om sin nye opdagelse i en pressemeddelelse til Western University. 

Helt konkret tager perspektivet udgangspunkt i de to videoer, der viser 3D-skanningen af to levende insekter – en coloradobille og en larve.

Førhen har man måttet nøjes med den livløse vare, når man skulle skanne, fotografere eller på anden vis skaffe sig adgang til insekters indre strukturer.

Sådanne metoder har givet hullede billeder af insekterne, mener Joanna Konopka:

»Vi har altid arbejdet med øjebliksbilleder af insekterne, men vi vil gerne have mere dynamiske billeder af insekternes indre udvikling,« fortæller hun i pressemeddelelsen.

Derfor kom hun på ideen at tage billeder af de levende insekter.

Paralyserede insekter

Man kan ikke bare skanne et levende insekt, som man kan skanne et levende pattedyr, da insekter er ekstremt bevægelige.

Så Joanna Konopka fandt på at paralysere insekterne og skanne dem i en lille CT-skanner.

Insekter har en besynderlig evne til at overleve miljøer med et meget lavt iltindhold – miljøer, som vi andre ville dø i.

Ved at tilføje en lind strøm af CO2 skabte hun et miljø med et lavt oxygen-indhold, som insekterne kunne overleve, men samtidig gjorde dem ubevægelige i op til syv timer ad gangen.

De gentog øvelsen et par dage efter.

På den måde kunne de skanne og observere udviklingen i insekter over tid – uden det havde effekt på insekternes levetid eller andet.

En fire dage gammel levende Spodoptera exempta (larve) kan ses i en detaljegrad, der hidtil ikke har været mulig. (Video: Danny Poinapen, Western University, Canada)

Kan fuldende forståelsen af insekter

Billederne viser detaljer helt ned til 20 mikrometer – fem gange mindre end tykkelsen af et menneskes hår – og viser tydeligt organer og andre dele af insekternes struktur.

Ana Sofia P. S. Reboleira, ph.d. og adjunkt ved Statens Naturhistoriske Museum, er imponeret over teknikken, fortæller hun til Videnskab.dk:

»Det hjælper os med at forstå insekters morfologi (ydre form, red.), relatere morfologien til funktionerne i deres indre organer og dermed fuldende vores generelle viden om insekters biologi,« vurderer hun.

Selvom teknikken relaterer sig mest til et smalt forskningsfelt, så håber og tror Ana Sofia P. S. Reboleira, at de nye detaljerede billeder af insekter, som kan ses i de to videoer i artiklen, kan skabe en bredere forståelse for insekternes rolle for vores verden.

»De fuldendte og interaktive billeder af insekterne kan stimulere en bred interesse for insekter fra samfundet, der måske kan lede til en bedre forståelse for, hvilken vital role insekterne spiller for vores planet, og hvor vigtigt det er, at værne om de oprindelige arter og deres habitater,« fortæller hun.

Ana Sofia P. S. Reboleira fortæller desuden, at hun godt kunne tænke sig at gøre brug af teknikken på Statens Naturhistoriske Museum

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.