Vilde maratonflyvere: Bananfluer kan flyve seks millioner gange deres kropslængde

Forsker Michael Dikinson må dukke sig, da tusindvis af bananfluer slippes fri i Mojave Ørkenen. (Foto: F. van Breugel)

Forsker Michael Dikinson må dukke sig, da tusindvis af bananfluer slippes fri i Mojave Ørkenen. (Foto: F. van Breugel)

26 april 2021

Hvis du nogensinde er blevet imponeret over dine egne evner efter en løbetur, kan du godt pakke sammen.

Bananfluer er nemlig vaskeægte maratonflyvere og kan ifølge et nyt studie flyve op til 15 kilometer på en enkelt flyvetur - det svarer til seks millioner gange deres kropslængde.

Det er længere, end mange trækfugle kan flyve, og svarer rundt regnet til, at et menneske skulle løbe 10.000 kilometer uden stop, skriver California Institute of Technology (Caltech) i en pressemeddelelse.

Men hvordan måler man egentlig, hvor hurtigt og hvor langt en bananflue kan flyve?

Et hold forskere fra Caltech University indfangede tusindvis af vildtlevende bananfluer af arten D. Melongaster ved en frugtstand. Herefter transporterede de dem til en udtørret søbred i Mojave Ørkenen i Californien, hvor de satte dem fri og løbende lokkede dem i fælder igen ved hjælp af fermenteret juice.

Se, hvordan det foregik, da Caltech's forskningshold tog ud i Mojave Ørkenen og satte tusindvis af fluer fri, for at måle hvor hurtigt og langt den lille bananflue faktisk kan flyve. (Video: California Institute of Technology)

Ved at måle, hvor lang tid det tog for fluerne at nå fra det sted, de blev sat fri, og til fælderne fyldt med lækker juice, kunne forskerne måle fluernes fart, ifølge pressemeddelelsen.

Forskerne lagde et kilometerlangt duftspor, som lokkede fluerne i de små fælder.

Bananfluerne blev lokket i fælder fyldt med fermenteret juice, som fluerne slet ikke kan stå for. Fælderne muliggjorde målingerne af, hvor langt og hvor hurtigt fluerne kan flyve. (Foto: F. van Breugel)

De opsatte også vejrstationer, så de kunne medregne, hvordan vind-og vejrforhold påvirkede fluernes færd.

Forskerne målte, at det tog 16 minutter, før den første flue krydsede kilometermærket - altså med en hastighed på omtrent 1 meter i sekundet.

Sammenholdt med tidligere laboratoriestudier, som har vist, at mætte bananfluer kan flyve i op til tre timer uden stop, konkluderede forskningsgruppen, at bananfluen D. Melongaster kan flyve mellem 12 og 15 kilometer på en enkelt tur - selv hvis der er lidt vind, skriver universitetet.

»De små fluers spredningskapacitet er blevet markant undervurderet (…) de bliver næsten aldrig studeret udenfor laboratoriet, så vi havde ikke den store ide om, hvor gode deres flyveegenskaber egentlig er,« fortæller Michael Dickinson, som er en del af forskningsholdet, ifølge pressemeddelelsen.

mvh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.