August i billeder: Udsigter fra rummet, en 3D-printet viking og stenaldermystik
Videnskaben bliver bare ved med at fascinere - og særligt i form af billeder. Her skal vi se nærmere på de bedste af slagsen fra august, som både er taget fra det ydre rum, fra havets dyb og fra et kontor, hvor der sidder en ekspert i Gorm den Gamle ('s baghoved).
Crater National Park Oregon Billeder fra rummet

Crater Lake National Park i delstaten Oregon i USA - set fra rummet. Krateret er formet af en vulkan, der sank sammen efter et stort udbrud for cirka 7.500 år siden, og er med 592 meters dybde i øvrigt den dybeste sø i USA. (Foto: NASA)

Nyder du for sjældent synet af Jordens naturvidundere? Så kan du få dit fix i artiklen her med en serie utroligt smukke billeder, taget fra rummet af NASA.

Men man skal ikke kun beundre nationalparkerne for deres ydre. De store områder er til for at beskytte naturens mangfoldighed, hvilket er nødvendigt for, at vi alle kan leve her på Jorden.

For næsten alle dyr og planter gælder det, at de bliver færre og færre, men dét kan beskyttede naturområder som nationalparkerne være med til at forhindre.

Flere vilde rumbilleder: Solformørkelsen

Lad os dvæle lidt ved billeder fra rummet. NASA har været flittige med kameraet i august, hvor de også dokumenterede den totale solformørkelse, som kunne ses fra USA.

Det skrev vi om i artiklen Se de flotte billeder af den totale solformørkelse.

Det meget sjældne fænomen skyldes, at den fulde Måne står lige mellem Solen og Jorden, sådan at Solen er fuldstændig dækket af Månen set fra et bestemt sted på Jorden.

Den meget lille prik, der bevæger sig forbi Solen, er faktisk en hel rumstation. Et højhastighedskamera, der tager 1.500 billeder i sekundet, har her fanget Den Internationale Rumstations bevægelse forbi Solen med 8 kilometer i sekundet. Set fra rummet er Solen delvist dækket af Månen. Ombord er seks astronauter. (Video: NASA/Joel Kowsky)

Hvorfor har stenaldermennesker ridset i et væld af sten?

Fra solformørkelse og videre til solsymbolik.

En helt masse sten, ridsede med sollignende tegn, er i denne måned blevet fundet på Bornholm.

Arkæologerne kan ikke helt forstå, hvad der for cirka 5.000 år siden har fået stenaldermenneskerne til at lave disse mønter, lykkeamuletter, indgangsbiletter til et soltempel, eller hvad pokker de egentlig er for nogle størrelser.

Læs mere i artiklen Mystiske solsten vælter op på bornholmsk kultplads fra stenalderen.

Solsten Bornholm udgravning arkæologi

Hele solsten som denne er sjældnest. Mange af stenene ser ud til at være knækket med fuldt overlæg - endnu et mystisk spor i sagen om, hvad stenaldermenneskerne dog brugte disse sten til. (Foto: arkspedition2014vv)

Gorm den Gamle havde bule i baghovedet

Andre gamle fund har gjort os klogere i august. Her gælder det Gorm den Gamle, hvis knogler er blevet rekonstrueret i 3D-print.

Blandt andet havde han en forvokset nakkeknogle, som måske kan skyldes overbelastning, og så var han ikke særlig muskuløs.

Gorm den Gamle, 3D-print, arkæologi, knogler

Gorms knogler er printet i flere forskellige udgaver i forskellige farver - denne version står på kontoret hos Marie Louise Jørkovs, som er postdoc på Afdelingen for Retspatologi på Københavns Universitet. (Foto: Marie Louise Jørkov)

Smykke kan have tilhørt Harald Blåtands troldkvinde 

En anden vikingekonge fik vores opmærksomhed i august, da arkæologer fandt en lille afbrækket smykkedel på én af Harald Blåtands gamle vikingeborge.

Det store spørgsmål er nu, om det lille metalstykke kommer fra det samme smykke, som man har fundet i en berømt kvindegrav, hvor en såkaldt 'vølve', eller troldkvinde, er blevet fundet.

Hvis det er tilfældet, er der meget, der peger på, at hun har rejst med sin magi fra borg til borg i Danmark.

Smykke Harald Blåtands troldkvinde arkæologisk fund

Til venstre ses dåsespændet fra Fyrkat-graven - og til højre ædelmetallet fra Borgring, som er næsten identisk med den øverste, buede del, som ses forrest i billedet af dåsespændet. Fyrkatkvinden har ikke brugt smykket som spænde, men som en slags skål til opbevaring. (Foto: Nationalmuseet/Museum Sydøstdanmark)

Teleskop tager det bedste stjernefoto nogensinde

Selvom billedet ser alt andet end detaljeret ud, er det faktisk det bedste af sin slags, der nogensinde er blevet taget.

Æren går til European Southern Oberservatory, som ved hjælp af et meget avanceret teleskop har fotograferet Mælkevej-stjernen Antares på en måde, som hidtil ikke har været mulig.

Teleskop astrologi stjernebillede stjerne

Fotoet af overfladen på den røde stjerne Antares er det bedste og mest detaljerede billede af en stjernes overflade, udover Solen, som nogensinde er blevet taget. (Foto: ESO/K. Ohnaka)

Se klodens forandringer med et klik

Billeder taget fra rummet kan gøre os klogere på meget, og i denne billedserie fra NASA gælder det blandt andet klimaforandringer.

Før og efter-animationer viser dig med et museklik, hvilke utrolige forandringer, Jorden har gennemgået de senere år.

rummet billeder NASA klimaforandringer jordskælv skovfældning

'Images of Change' har NASA kaldt sin billedserie, der blandt andet viser dette billede af sne i Sahara. (Foto: NASA/Screenshot)

Lille fisk lever 8 kilometer under havets overflade

Den er omkring 20 centimeter lang, hvid, men også lidt gennemsigtig i det, og den har et ret stort hoved og en slank, ålelignende krop, der ender i en hale.

Og så lever den utrolig dybt nede i havet. Så dybt, at forskerne er imponerede over, at den lille fisk kan overleve trykket.

Det er ikke sikkert, at du forstår, hvad der bliver sagt i den japanske video, der desværre ikke har undertekster. Men optagelserne af den lille fisk, der lever 8 kilometer nede i havets dyb, taler måske også for sig selv. (Video: ANNnewsCH)

Måske er robotplanter fremtidens arkitektur

Underhavsverdenen, som er hjem for den lille fisk, leder tankerne hen på et projekt, der ifølge én af eksperterne bag er »sciencefiction og eventyragtigt«. 

'Flora Robotica' hander om at bruge robotteknologi til at styre planters vækst, hvilket måske kan gøre fremtidens arkitektur mere naturvenlig.

Robotplanter fremtiden arkitektur

Grønne slyngplanter kravler op af strukturer i flettet plastik. En robotteknologi, der i fremtiden skal bruges til levende arkitektur. (Foto: florarobotica.eu)

Sådan så verdens første blomst ud

Det er ikke kun fremtidens blomster, der er vigtige, så vi slutter, hvor vi startede - i naturen.

For 140 millioner år tilbage så de første blomster dagens lys. Hvordan de så ud, har et hold franske forskere tegnet et godt bud på.

Det har de gjort med hjælp fra en supercomputer en database over alle verdens blomster.

Læs mere i artiklen Sådan så verdens første blomst ud.

blomst evolution

Sådan så verdens første blomst ud ifølge et fransk studie, der gør os klogere på blomsterplanternes evolution. (Foto: Hervé Sauquet & Jürg Schönenberger)

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud