Atom-ure kan måske måle ting, vi ikke ved findes
I dag kan atom-ure måle tid med 18 decimaler, men finalist ved Ph.d. Cup 2017 Bjarke Takashi Røjle Christensen arbejder for at forbedre dem med en decimal.
atomer tid måle decimaler ph.d. cup 2018 videnskabsformidling

2017-finalist Bjarke Takashi Røjle Christensen er Ph.d. fra Niels Bohr Instituttet. (Foto: Information)

2017-finalist Bjarke Takashi Røjle Christensen er Ph.d. fra Niels Bohr Instituttet. (Foto: Information)

Hvad gør en decimal fra eller til, når man skal måle tid?

Faktisk ret meget!

Ph.d. Bjarke Takashi Røjle Christensen, der i 2017 var en af de fem finalister ved Ph.d. Cup, arbejder på at forbedre de atom-ure, som blandt andet GPS-satellitter er udstyret med.

Her vil den 19. decimal, man arbejder sig frem mod, betyde mere præcis GPS, hurtigere internet, muligheden for at måle tyndge- og magnetfelter - og måske muligheden for at kunne måle ting, vi ikke engang ved findes?

Her kan du se Bjarke Takashi Røjle Christensen på scenen ved sidste års show.

Har du lyst til at tilmelde dig med din egen Ph.d.-afhandling, kan du gøre det her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk