Astronomer: Kæmpe ekstragalaktisk struktur gemmer sig bag Mælkevejen
58-galakser-bag-mælkevejen

Astronomerne anslår, at der kan være helt op til 58 galakser i samlingen bag Mælkevejen. (Foto: Daniela Galdeano et al.)

Astronomerne anslår, at der kan være helt op til 58 galakser i samlingen bag Mælkevejen. (Foto: Daniela Galdeano et al.)

Kilde: 
10 november 2022

Forskere har fundet tegn på en stor samling af galakser, der hidtil har været skjult for os.

Det skriver Phys.org.

Den ekstragalaktastiske samling - hvilket betyder, at den befinder sig uden for Mælkevejen - er fundet i et område, der går under navnet 'zone of avoidance' (undgåelseszonen). Området udgør cirka ti procent af den mørke himmel, som i overvejende grad er skjult bag en bule i vores galakse.

Derfor er området i det store hele et mysterium for astronomerne, der ikke har udført meget forskning om zonen bag Mælkevejen. Men det har et sydamerikansk forskerhold nu forsøgt at gøre en ende på. 

Bag om studiet

Forskerne bag projektet kommer fra de sydamerikanske universiteter Universidad Nacional de San Juan (Argentina), Universidade Federal do Rio Grande do Sul (Brasilien) og Universidad Andres Bello (Chile).

Projektet er støttet af den internationale forskningsorganisation European Organization for Astronomical Research in the Southern Hemisphere.  ​​​​​​

De har nemlig kombineret al den tidligere data, der er blevet indsamlet, og sammenholdt det med nye data fra deres eget projekt. I det projekt har forskerne studeret stjernerne ved brug af infrarød stråling som noget nyt. Den infrarøde stråling kan nemlig passere igennem gas, støv og lys fra stjernerne i bulen på Mælkevejen. 

Ved hjælp af dette har forskerne været i stand til at identificere flere galakser uden for Mælkevejen. Faktisk anslår forskerne, at der kan være tale om helt op til 58 galakser i denne samling.

Studiet afventer publikation i det videnskabelige tidsskrift Astronomy & Astrophysics. En ikke-fagfællebedømt udgave er tilgængelig på preprint-serveren arXiv.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.