Astronomer forudser eksplosion, der vil ændre nattehimlen i 2022
Kilde: 
10 januar 2017

En dobbeltstjerne - to stjerner, der kredser om hinanden - vil fusionere og eksplodere i år 2022, plus minus et år. Når det sker, vil stjernens lysstyrke øges titusind gange, hvilket vil gøre den til en af de mest lysende stjerner på himmelen på det tidspunkt. Det skriver phys.org.  

'Superstjernen' vil kunne ses som en del af stjernebilledet Svanen, og den vil tilføje en stjerne til det let genkendelige mønster af stjerner kaldet 'Nordlige Kryds'.  

»Der er en én-til-en-million chance for, at man kan forudsige en eksplosion. Det er aldrig gjort før,« siger professor Larry Molnar fra Calvin College, som sammen med sine studerende og kollegaer fra Apache Point Observatory og University of Wyoming, USA, står bag forudsigelsen, til phys.org.

Larry Molnars undersøgelse af dobbeltstjernen, som betegnes KIC 9832227, begyndte i 2013. Efter flere års studier og beregninger er professoren nu meget sikker på sin hypotese om stjernens eksplosion.

»Summa summarum er, at vi virkelig tror, at denne hypotese om dobbeltstjernens fusion skal tages seriøst nu, og at vi bør bruge de næste få år på at studere dette intenst, så vi ved, hvad der førte til eksplosionen, hvis stjernen eksploderer,« siger Larry Molnar til phys.org.  

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.