Antarktis frigiver snart isbjerg større end Fyn
Kilde: 
20 januar 2017

I mandags måtte den britiske forskningsbase British Antarctic Survey lukke ned, da der var kommet en stor, ny sprække i den isafstats på Antarktis, basen var placeret på.

Nu er en anden stor revne ved et enormt isbjerg på den østlige side af den antarktiske halvø, kaldet 'Larsen C-revnen', begyndt at vokse med galoperende hast. Det skriver bbc.com.

Sprækken er nu 195 kilometer lang, og alene siden 1. januar i år er den vokset med hele 10 kilometer. Hvis sprækken bliver blot 20 kilometer større, vil det føre til, at et isbjerg på 5.000 kvadratkilometer vil blive frigivet og drive ud i havet.

Det er et område, der svarer til arealet af hele Fyn, Lolland, Falster og Møn. Isbjerget er dermed et af de største, der nogensinde er opdaget.

Den voksende issprække er blevet opdaget af EU’s Sentinel-1 satellite-system, hvis radarmodtagere kan overvåge Antarktis i alle slags vejr, da de kan se gennem skyer.

Men det er svært at forudse, præcis hvornår isbjerget bliver frigivet:

»Sprækkens spids har netop nået et nyt område med blødere is, hvilket vil bremse den lidt. Jeg forudser, at der vil ske noget i løbet af uger eller måneder, men der er en lille chance for, at sprækken vil vokse langsommere end det,« siger professor i geografi på Swansea University i Storbrittanien Adrian Luckman til bbc.com.

»Sommetider kan sprækkers vækst også udløses af havdønninger, der opstår andetsteds, og dette er også svært at forudse,« fortsætter han.

Når isbjerget bliver frigjort fra Antarksis, vil det ændre Antarksis’ landskab fundamentalt. Forskerne frygter, at frigørelsen kan fremskynde strømmen af havis og potentielt smelte hele isbjerget, hvilket tilbageholder nok is over havniveau til at kunne hæve verdens have med 10 centimeter.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.