Ammestuefysik
Pige lyserød flyverdragt ammestuefysik

Børn forbrænder i hvert fald ikke alt, hvad de spiser. Det kan man overbevise sig selv om, hvis man nogen sinde har skiftet ble på et barn, der har spist majs. (Foto: Colourbox)

Det er forår, og vejret skifter hele tiden, og som småbarns-forælder spørger man ofte sig selv, om barnet mon har for meget eller for lidt tøj på. Som fysiker og forælder har jeg tænkt, at barnet skal have meget mere tøj på end mig - små ting har nemlig en større overflade sammenlignet med deres volumen, og det gør, at de hurtigt bliver kolde.

For et par uger siden besluttede jeg for, at regne på sagen.

Inden man kan regne på noget, skal man finde ud af, hvad det præcis er for et resultat man leder efter. Jeg besluttede, at jeg ville se på, hvad der skal til for, at mængden af varme kroppen producerer er lige så stor, som den mængde varme der forsvinder fra kroppen.

Det næste man skal gøre er at lave nogle antagelser. Jeg lavede følgende antagelser

Antagelser (1. forsøg)

  1. Mængden af varme, der forsvinder fra kroppen, er proportional med overfladen af kroppen og omvendt proportional med mængden af tøj, man har på.
  2. Mængden af varme, der produceres i kroppen, er proportional med volumen af kroppen.
  3. Min datter og jeg har samme form.

Og så tilføjede jeg den viden, at jeg er dobbelt så høj som min datter - hun er nemlig 86 cm, og jeg er 172 cm. Ved brug af antagelse 3 får jeg, at hvis jeg er dobbelt så høj er min overflade 4 gange så stor og min volumen 8 gange så stor som min datters. (De regne-ivrige kan jo tjekke det med kugler eller to kasser af samme form). 

Hvis min datter og jeg har det samme tøj på, betyder antagelse 1 og 2, at min datter afgiver 4 gange mindre varme end jeg, men hun producerer 8 gange mindre varme end mig. Hvis jeg afgiver ligeså meget varme, som jeg producerer, vil hun altså afgive dobbelt så meget varme, som hun producerer. Hun vil komme til at fryse.

Løsningen er at give min datter dobbelt så meget tøj på.

Måske var der regnet på det forkerte

Jeg var stolt af mit regnestykke og slet ikke i tvivl om, at jeg havde regnet rigtigt. Jeg fortalte om det til en veninde, der også er både fysiker og mor. Hun var helt sikker på, at resultatet var forkert. Så meget mere tøj skal børn ikke have på. Da hendes erfaring som mor er noget større end min, besluttede jeg for at regne om. 

Jeg havde ikke regnet forkert, det var jeg stadig sikker på. Men måske havde jeg regnet på det forkerte. Jeg prøver med et nyt sæt antagelser. Jeg synes antagelse 1 er ret fornuftig og beholder den, men tænker til gengæld, at varme jo er energi, som i sidste ende stammer fra den mad vi spiser, - så jeg ændrer antagelse 2.

Den sidste antagelse om, at vi har samme form er måske ikke vild god, men jeg kan ikke finde på andet at gøre. Det er nemlig ret svært at finde ud af, hvad vores overfladeareal egentlig er. Så jeg beholder antagelse 3. Mine nye antagelser bliver så:

Antagelser (2. forsøg)

  1. Mængden af varme der forsvinder fra kroppen er proportional med overfladen af kroppen og omvendt proportional med mængden af tøj man har på.
  2. Mængden af varme der produceres i kroppen er proportionalt med mængden af energi man indtager i form af mad.
  3. Min datter og jeg har samme form.

Ved hjælp af google fandt jeg ud af, at mit kalorieindtag er ca. 4 gange så stort som min datters. Da antagelse 3 som sagt giver, at min overflade er 4 gange størrer end min datters bliver konklusionen, at vi skal have lige meget tøj på. Hvis det er rigtigt, har jeg gået og taget fejl hele tiden.

Og jeg fik nu svaret på noget helt andet end jeg spurgte om. Jeg har nemlig regnet ud, hvorfor små børn spiser så meget i forhold til deres størrelse. Det gør de for at holde varmen.

Nu må jeg hellere slutte med en disclaimer. Mærk efter om dit barn er varmt eller koldt. Og husk på, at der stadig kan være mange ting galt med mine antagelser. Fx har vi ikke samme form, barnets hoved er stort i forhold til kroppen og armene er korte.

Antagelse 2 er heller ikke skudsikker, man forbrænder nemlig ikke alt, hvad man spiser. Børn forbrænder i hvert fald ikke alt, hvad de spiser. Det kan man overbevise sig selv om, hvis man nogen sinde har skiftet ble på et barn, der har spist majs.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede