Amerikansk matematiker modtager Abel-prisen 2022
Abel-prisen

Dennis Parnell Sullivan. (Foto: John Griffin/Stony Brook University)

Dennis Parnell Sullivan. (Foto: John Griffin/Stony Brook University)

Hvert år uddeler Det Norske Videnskaps Akademi Abel-prisen til en forsker, der har gjort sig særligt bemærket inden for matematikkens verden. 

Den amerikanske matematiker Dennis Parnell Sullivan er netop offentliggjort som dette års vinder, oplyser Abelprize.no i en pressemeddelse.

Dennis Parnell Sullivan hyldes for sit »banebrydende bidrag til topologi i dens bredeste forstand, og især dens algebraiske, geometriske og dynamiske aspekter,« lyder det. 

Han er kendt for sit arbejde inden for topologi, der er arbejdet med geometriske objekters kvalitative egenskaber, og dynamiske systemer - to områder, hvor geometri spiller en central rolle. 

Gennem karrieren har Dennis Parnell Sullivan været tilknyttet en række top-universiteter i USA og Frankrig, mens han blandt andet også har beskæftiget sig med kaosteori. 

»Dennis P. Sullivan har gentagne gange ændret topologiens landskab ved at introducere nye begreber, bevise skelsættende teoremer, besvare gamle formodninger og formulere nye problemer, der har drevet feltet fremad,« udtaler Hans Munthe-Kaas, formand for Abel-komitteen, ifølge pressemededelsen.

rf

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk