Alle nutidens slanger nedstammer fra ganske få, der overlevede dino-dræbende asteroide
asteroide jorden slange

For 66 millioner år siden ramte en gigantisk asteroide Jorden og udslettede størstedelen af alt liv (Foto: Shutterstock)

For 66 millioner år siden ramte en gigantisk asteroide Jorden og udslettede størstedelen af alt liv (Foto: Shutterstock)

15 september 2021

»I’ve had it with these monkey-fighting snakes on this Monday through Friday plane.« 

Samuel L. Jackson havde svært ved at gøre det af med de mange slanger, der var kommet ombord på hans flyvemaskine i filmen ‘Snakes on a Plane’ fra 2006, og det kan der være en god grund til. 

For omkring 66 millioner år siden, da en gigantisk asteroide ramte Mexico og udslettede størstedelen af Jordens biodiversitet, viste slangerne sig så hårdføre, at de var blandt nogle af de eneste overlevende arter.

Ifølge forskere fra University of Bath var det kun meget få slanger, der overlevede, men de har til gengæld skabt grobund for den enorme diversitet, som slangerne nu besidder.

Det skriver University of Bath i en pressemeddelelse på baggrund af et nyt studie, der er udgivet i tidsskriftet Nature Communications.

Forskerne har fundet belæg for, at alle nulevende slanger er efterkommere af de få slanger, der overlevede den verdensomspændende katastrofe. 

Det har de konkluderet ved at kombinere analyse af fossiler med sekventering af DNA - altså analyse af genetisk data fra de forskellige tidsperioder - hvilket har givet dem mulighed for at skabe et overordnet billede af slangers udvikling fra dengang og op til i dag.

Ifølge studiets hovedforfatter, Catherine Klein, der er ph.d. i biologi og biokemi fra University of Bath, har asteroidenedslaget været afgørende for slangens udvikling.

»Det her kollaps i fødekæderne gjorde slangerne i stand til at overleve og trives og gav dem mulighed for at kolonisere nye kontinenter og interagere med deres habitat på nye måder. Det er muligt, at slangerne ikke ville være, hvor de er i dag, uden asteroidenedslaget,« siger Catherine Klein ifølge BBC.

I studiet kan man læse, at der formentlig har været tre årsager til slangernes overlevelse: 

  • De kunne leve uden mad i op til et år.
  • De kunne gå i ly fra katastrofen under jorden.
  • De kunne jage i mørke, hvilket var en fordel, fordi asteroidenedslaget udover at være skyld i jordskælv, vulkanudbrud og total ødelæggelse også lagde Jorden hen i mørke i omkring et årti.

Slangernes evner har altså været ideelle i den nye post-apokalyptiske verden, og det har givet dem mulighed for at sprede sig ud over hele kloden og samtidig udvikle sig, så der i dag eksisterer omkring 3.000 forskellige slangearter.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.