Afdød dansk nobelprismodtager ændrede forståelsen af kernefysikken
Ben Roy Mottelson

Ben Roy Mottelson modtog Nobelprisen i fysik i 1975. (Foto: Ola Jakub Joensen)

Ben Roy Mottelson modtog Nobelprisen i fysik i 1975. (Foto: Ola Jakub Joensen)

Kilde: 
19 maj 2022

Ben Roy Mottelson afgik ved døden fredag 13. maj i en alder af 95 år, oplyser et medlem af familien til Ritzau.

Indtil han gik bort, var han Danmarks sidste nulevende Nobelprismodtager.

Fysikprofessoren blev født i Chicago i USA i 1926. Men efter sin doktorafhandling fra Harvard University i Boston i 1950 fik han mulighed for at komme til Københavns Universitet. 

Det danske universitet var i de år blevet verdensberømt for sine forskeres arbejde med den teoretiske fysik under ledelse af Niels Bohr.

I 1971 blev Mottelson dansk statsborger, og fire år senere fik han Nobelprisen i fysik for sit teoretiske arbejde med at beskrive atomkernens struktur. 

Prisen modtog han sammen med Aage Niels Bohr, som var en af Niels Bohrs sønner, og amerikaneren Leo James Rainwater. Deres arbejde var med til at ændre forståelsen af kernefysikken.

Bortset fra en kort periode i 1990'erne, hvor han ledte oprettelsen af et kernefysisk forskningscenter i Italien, forblev Københavns Universitet Mottelsons arbejdsplads, indtil han officielt gik på pension i 1994.

»Ben Mottelson har haft en enormt stor betydning for dansk og nordisk fysik. Selvfølgelig via sit arbejde, som førte til Nobelprisen, men også som en flittig debattør og socialt omdrejningspunkt, der havde hovedet fuldt af nye idéer,« siger Mogens Høgh Jensen, der er professor ved Niels Bohr Institutet, til Videnskabernes Selskab

De to arbejdede sammen på NORDITA (Nordic Institute for Theoretical Physics) og Niels Bohr Institutet samt i Videnskabernes Selskab.

»Ben Mottelson var myreflittig og var et varmt og levende menneske, der smittede alle omkring sig med sin latter,« siger Mogens Høgh Jensen.

Du kan læse mere om Mottelsons arbejde på Videnskabernes Selskabs hjemmeside.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.