Addrrr! Kæmpe-skolopender dræber en mus med vild gift
tusindben mus dræber

Den kinesiske skolopender kan dræbe bytte, der er op til 15 gange større end den selv. (Foto: Screenshot af video fra PNAS)

Den kinesiske skolopender kan dræbe bytte, der er op til 15 gange større end den selv. (Foto: Screenshot af video fra PNAS)

25 januar 2018

De fleste dyr går efter arter, der er mindre end dem selv, når de jager i naturen.

Men ikke skolopenderen.

Det mangebenede dyr har nemlig en ekstremt dødelig gift, som det bruger til at lamme nerverne hos byttedyr, der kan være op til 15 gange større end skolopenderen selv.

Sådan lyder konklusionen fra kinesiske forskere bag et nyt studie, publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences, ifølge Washingtonpost.com.

På grund af den voldsomme gift kan tusindbenet, der findes i Kina og kaldes Scolopendra subspinipes mutilans, dræbe store dyr.

Se bare i videoen, hvordan den stakkels mus helt uforvarende bliver lammet og dræbt af det meget mindre tusindben.

Skolopenderen virker måske harmløs, men faktisk kan en kinesisk en af slagsen være særdeles dødbringende. Se bare her, hvordan den lammer og dræber en mus. (Video: Lei Luo et al./PNAS)

Blandt skolopenderens større ofre kan, udover mus, nævnes flagermus, hvilket måske får det til at lyde, som om skolopenderen har superkræfter.

Derfor satte de kinesiske forskere sig for at undersøge, hvordan skolopenderens dødelige gift virker.

De isolerede et molekyle fra giften og fandt, at giften ødelægger cellernes evne til at transportere vigtige kaliumioner, der sørger for, at musen kan trække vejret og bevæge sine muskler.

»Giften fra skolopenderen har udviklet sig til både at ødelægge hjertekar-, lunge-, muskel-funktionen og nervesystemet,« forklarer Shilong Yang, der er ekspert i gift og toxiner på Kunming Institute of Zoology i Kina til Washingtonpost.com.

Han fortsætter:

»Denne udvikling har man ikke set hos andre giftige dyr.«

Forskerne døbte molekylet 'Spooky Toxin' (skræmmende gift, red.), hvilket virker meget passende.

Dog behøver du ikke frygte at dø af bid fra den kinesiske skolopender. Ganske få mennesker er døde af giften – helt præcist tre nogensinde.

Alligevel kan et bid være ganske ubehageligt og minde om et bistik, forklarer forskerne ifølge Washingtonpost.com.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.