Gyyys! Forskere forvandler døde edderkopper til zombie-robotter
Ad: Forskere forvandler døde edderkopper til 'necrobots'

'Nekrobotten' kan gribe og bære ting, der er over dobbelt så tung som den selv, står der i et nyt studie. (Billede: Preston Innovation Laboratory/Rice University)

'Nekrobotten' kan gribe og bære ting, der er over dobbelt så tung som den selv, står der i et nyt studie. (Billede: Preston Innovation Laboratory/Rice University)

Kilde: 
27 juli 2022

Døde edderkopper, der forvandles til gribende zombierobotter, lyder måske som noget fra en dårlig gyserfilm eller en forfærdelig feberdrøm. 

Ikke desto mindre er det netop, hvad en gruppe forskere har beskæftiget sig med i et nyt studie, skriver ScienceAlert.

Edderkoppeben kan gribe store, porøse og mærkeligt formede genstande fast og blødt uden at ødelægge dem. 

Derfor ville forskerne fra Rice University i USA undersøge, om man kunne få en død jagtedderkops ben til at strække og samle sig omkring et givent objekt. Et nyt koncept, som er døbt ‘nekrorobotik’. 

Edderkopper bruger ikke muskler til at strække og samle deres ben, som mennesker gør. 

Derimod bevæger de sig ved hydraulisk tryk: De ottearmede spindlere har det, der kaldes prosoma-kamre, der strækker deres lemmer, når der bliver sendt kropsvæsker ind i dem. 

I forsøget indsatte forskerne en nål i edderkoppens prosoma-kammer og skabte en forsegling omkring spidsen af ​​nålen med superlim. Ved at presse et lille pust luft gennem sprøjten, aktiverede de edderkoppens ben.

»Begrebet nekrorobotik, der vises i dette arbejde, udnytter unikke designs skabt af naturen, som kan være komplicerede eller endda umulige at genskabe kunstigt,« skriver forskerne i deres studie.

Derudover er edderkopper biologisk nedbrydelige og, desværre for araknofoberne, let tilgængelige. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Advanced Science.

jg
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.