Abers redskaber til at åbne frugt og nødder har udviklet sig over generationer, viser 3.000 år gamle fund
Kilde: 
26 juni 2019

Vi kender alle historien om menneskets udvikling, og hvordan vi er gået fra at bruge flintøkser til at bruge tanks i dag. 

Men udvikler aber også deres primitive redskaber fra generation til generation? Noget tyder på det.

Det viser udgravninger foretaget af arkæologer i en nationalpark i den nordøstlige del af Brasilien, skriver Science News.

LÆS OGSÅ: Ældgamle abe-redskaber fundet i Brasilien

Her har de fundet 122 stenredskaber fra kapucineraber, der kan dateres til forskellige perioder. 

Nogle af redskaberne er helt op til mellem 3.000 og 2.500 år gamle, mens nogle er henholdsvis 600 og 300 år gamle.

Sammenligner man de gamle redskaber med dem, som kapucineraberne bruger i dag, ser det ud til, at redskaberne har ændret sig gennem de 3.000 år.

Det er ifølge arkæologerne bag første gang, man har kunne finde et bevis for, at redskaberne hos ikke-menneskelige primater har udviklet sig.  

stenredskaber aber

Stenredskaberne her stammer fra tre forskellige perioder hos kapucineraberne. De største til venstre er 3.000 gamle, de mindste i midten er omkring 300 år gamle, mens de lidt større til højre er de nyeste. Redskaberne har udviklet sig alt efter, hvilken føde aberne har lavet af, mener forskerne. (Foto: T. Falotico et. al./Nature & Ecology 2019)

For mellem 3.000 og 2.500 år siden har aberne brugt relativt små og hårde hammer-redskaber til at åbne frø eller frugt med en blød skræl.

Redskaberne, der er 300 år gamle, er større, hvilket tyder på, at abernes kost i højere grad har bestået af frugt med en hårdere skal og nødder, det kræver mere at åbne.

De nyeste stenredskaber, som kapucineraberne har gjort brug af de seneste 100 år, er igen blevet mindre, da de nu har specialiseret sig i at åbne cashewnødder mest effektivt, mener forskerne.

»Det er sandsynligt, at den lokale vegetation har ændret sig i løbet af de 3.000 år, og det har ført til, at kapucinerabernes stenredskaber også har ændret sig,« fortæller en af arkæologerne bag, Tomos Proffitt, postdoc ved University College London, til Science News.

LÆS OGSÅ: Aber hjælper fremmede

Diversiteten af stenredskaber, som den er observeret hos de brasilianske kapucineraber, er også blevet iagttaget blandt vestafrikanske chimpanser, der både bruger store og små redskaber til forskellig føde, fortæller primatolog og arkæolog ved University of Oxford, Susana Carvalho, ifølge Science News.

»Det er opsigtsvækkende, at udviklingen af stenredskaber, som man har observeret blandt chimpanser i dag, også kan spores i de arkæologiske spor for kapucineraber,« siger Susana Carvalho, der ikke har været involveret i det nye studie.

Opdagelsen er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Ecology & Evolution.

LÆS OGSÅ: Abemennesker brugte redskaber længe før mennesket

LÆS OGSÅ: Aber aber ikke bare efter

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.