Aber sørger også, når de mister en af deres kære
Det er aldrig sjovt at miste en, man holder af – heller ikke, når man er en abe. Forskning viser, at aber også er i stand til at sørge, når en fra flokken stiller træskoene.
Stubnæseaber

Forskere har observeret, at aber af arten stubnæseaber som på billedet her, sørger over dødsfald i gruppen. (Foto: Shutterstock)

Forskere har observeret, at aber af arten stubnæseaber som på billedet her, sørger over dødsfald i gruppen. (Foto: Shutterstock)

Når en af vores nære går bort, kan det føles, som om vores verden bryder sammen. Vores humør bliver dårligt, vi savner vedkommende og har måske svært ved at komme videre. Vi sørger.

Nu har forskerne set et af de første eksempler på, at vilde aber gør det samme, når en af deres venner eller familiemedlemmer forlader flokken. Det skriver newscientist.com.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Current Biology.

Dette tilfælde er særlig vigtigt

Forskerne observerede, at en hunabe af arten stubnæseaber, Rhinopithecus strykeri, faldt ned fra et træ og slog sit hoved på en sten. Efter faldet kom gruppens alfa-han over til hende, og de sad sammen i hendes sidste time.

Hannen rørte blidt ved hende og børstede hendes hår, indtil hun døde, og i minutterne efter, døden var indtruffet, blev han ved hendes side.

»Det tilfælde, vi har set, er særligt vigtigt på grund af interaktionens blide facon og hannens særlige behandling af den døende hun,« siger James Andersen fra Kyoto University i Japan ifølge newscientist.com.

»Der er nu tilstrækkeligt med beviser fra observationer af reaktioner på døende gruppemedlemmer hos arter, som chimpanser, elefanter og delfiner til at foreslå, at empati og medfølelse eksisterer i disse arter - og nu også hos aben Rhinopithecus strykeri.«

Har dyr en erkendelse af dødens endegyldighed?

Studiet følger i hælene på et andet studie, som omhandler en begravelse for en chimpanse på en kirkegård i Zambia.

De to studier udgør tilsammen beviser for, at mennesker måske ikke er den eneste art, der udviser sørgende adfærd, eller som udtrykker respekt, når en af deres nære dør.

Derudover giver studierne et fingerpeg om, at dyr måske har en erkendelse af dødens endegyldighed.

Forskning i abers og menneskers reaktioner på døden er vigtig for vores forståelse af den evolutionære oprindelse af sørgende adfærd.

Det er dog stadig uvist, hvordan denne adfærd er opstået.

Det er ikke et enestående tilfælde

Der findes flere andre tilfælde, hvor forskerne har set aber sørge over en anden abes død.

Eksempelvis fandt personalet i reservatet Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust i Zambia i 2010 liget af en abe. Efterfølgende observerede forskere, hvordan abens familiemedlemmer og venner reagerede på hans død.

I løbet af de første 30 minutter efter abens død kom medlemmer fra flokken over til liget, hvor de sad helt stille. Den døde abes adoptivmor reagerede dog lidt anderledes. Hun aede nemlig abens ansigt og begyndte at rense hans tænder.

Se seancen i videoen herunder. 

(Video: New Scientist)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk