Aarhus Universitet får 37 millioner kroner til stort samarbejde om forskning i klimaforandringer i Arktis

Uddannelses- og Forskningsministeriet har uddelt lige under 37 millioner kroner i en målrettet indsats, der har til formål at komme til bunds i, hvad klimaforandringerne har af konsekvenser i Arktis.

Det skriver Arctic Research Centre på Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

»Vi er meget glade for bevillingen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Den booster samarbejdet mellem alle arktiske forskningsmiljøer indenfor Rigsfællesskabet og sikrer at Rigsfælleskabet får en ledende rolle i den internationale arktiske forskning og dermed en afgørende arktisk stemme i den internationale debat,« siger rektor Brian Bech Nielsen, Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.

Den fælles indsats i Arktis kaldes GIOS - Greenland Integrated Observatory System - og knytter alle rigsfællesskabets arktiske aktører sammen i ét netværk. 

Projektet løber frem til 2025, hvor der skal være opstillet et infrastruktur af automatiserede målestationer, der måler ændringer i luft, is, land og hav i Arktis. 

Foruden Aarhus Universitet omfatter GIOS-samarbejdet Grønlands Naturinstitut, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, GEUS, ASIAQ Greenland Survey, Aalborg Universitet, DMI, Arktisk kommando, Syddansk Universitet, Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, Nationalmuseet, Grønlands Universitet og Havstoven på Færøerne. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce:

Det sker