Årets 10 mest læste artikler på Videnskab.dk
Fra slankekure med og uden gluten til atombomber og Jordens undergang. Her kan du læse om de emner, der har optaget os mest i 2017.
emner mest læste videnskab.dk artikler året nytår domeedag atombomber slankekur dyster

Giftigt kogende vand, kræftfremkaldende slankekurer, atombomber og dommedagsprofetier. Emnerne i årets mest læste artikler er dystre. (Foto: Shutterstock)

Hvor langt fra en atombombe skal man være for at overleve? Og er det giftigt at koge sit vand mere end én gang?

Det er nogle af de spørgsmål, årets mest læste artikler på Videnskab.dk handler om. 

Heldigvis bød året også på gode nyheder. For eksempel er et amerikansk forskningsprojekt kommet på sporet af en kur mod kræft, og en dansk professor har fundet en simpel og effektiv slankekur med sig selv som forsøgskanin.

Jorden gik heller ikke under 23. september, selvom dommedagsprofeter havde forudset det. Og ja – du kan roligt koge dit vand, så meget du vil!

10. Dommedagsprofeter på banen igen: Jorden går under på lørdag

Nytårsaften 1999 skulle alverdens computere bryde sammen og helvede bryde løs, da kalenderen gik over til et nyt årtusinde. I 2012 ville Jorden gå under, da mayaernes ældgamle kalender løb tør for dage.

I år meldte dommedagsprofeterne sig på banen igen. Lørdag den 23. september stod planeterne nemlig på en helt særlig måde, der ifølge amerikaneren David Meade forudsagde Jordens undergang. Dommedagsprofeten forudså, at en hidtil uopdaget planet i solsystemet ville brage direkte ind i os.  

Spoiler alert: Apokalypsen blev afblæst.

9. Glutenfri diæt kan være kræftfremkaldende

Hvedeproteinet gluten har tilbragt endnu et år i skammekrogen, og glutenfri var et populært buzzword i 2017. 

Tidligere på året viste en amerikansk undersøgelse imidlertid, at glutenfri kost kan have alvorlige konsekvenser. Ifølge undersøgelsen indtager folk på glutenfri diæter flere giftstoffer, som i værste fald kan skade hjernen og give kræft. 

Forskerne udpegede ris som en mulig forklaring. Om ris overtager glutens blakkede ry i 2018, må tiden vise.

8. Quiz: Hvad betyder okkult, ekvipage og armatur?

Det står skidt til med ordforrådet hos den svenske ungdom. I hvert fald ifølge svenske sprogforskere, der har måttet konstatere, at de unge svenskere ikke kender halvdelen af de ord, der indgik i undersøgelsen.

Vi valgte at undersøge, om situationen er ligeså – kreperlig? – på vores side af sundet. Det gjorde vi ved hjælp af en lille quiz med nogle af de ord fra den svenske undersøgelse, der også findes på dansk.

Du kan stadig nå at prøve kræfter med ord som 'kuf', 'varsko' og 'ekvipage', hvis du ikke nåede det i oktober.

Tip: Du skal nok forberede dig på en mindre overraskelse, hvis du beder din frisør om en ekvipage ...

7. Sunde mænd får pludselig alvorlig kræftform – HPV får skylden

I januar skrev vi om en uhyggelig tendens. Nemlig at flere og flere unge mænd, der hverken ryger eller drikker alkohol, får konstateret kræft i mundsvælget.

Sygdommen rammer mest af alt ældre mænd, der har drukket meget alkohol og røget mange cigaretter. 

Som du kan læse i artiklen, mistænker udenlandske forskere blandt andet oralsex som kilde til HPV-infektioner for at være en del af problemet.

6. C-vitamin smadrer kræftceller og har blot banale bivirkninger

Kræft er et gennemgående emne, som tre af årets 10 mest læste artikler handler om. Heldigvis også i form af gode nyheder. 

For eksempel har et amerikansk studie haft succes med at slå kræftceller ihjel ved hjælp af ekstremt høje doser C-vitamin.

De indledende forsøg tyder på, at behandlingen er sikker og uden alvorlige bivirkninger. Vi krydser fingre.

5. Du kan træne dig til superhukommelse på få uger

Årets femte mest læste artikel er også i den positive afdeling – især hvis det kniber med at huske indkøbslisten, eller hvad du gik ned i kælderen efter.

Et studie viser nemlig, at du kan gøre din hukommelse mere end dobbelt så god ved hjælp af ganske lidt træning.

4. Hvor langt skal man være fra en atombombe for at overleve?

I 2017 har Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un pustet sig op i mediernes skolegård og bragt frygten for en atomkrig tilbage på dagsordenen.

I årets fjerdemest læste artikel undersøgte vi, hvad der ville ske, hvis en atombome skulle springe i Danmark. 

Scenariet er heldigvis højst usandsynligt.

3. Kærlighed får din mor til at kalde dig ved dine søskendes navne

Hvis nogen kunne have særlig gavn af lidt hukommelsestræning, så er det forældre, der bytter rundt på deres børns navne.

Sådan kan det i hvert fald føles, når man forveksles med sin bror, søster eller endda sin afdøde hund.

Men faktisk viser ny forskning, at fejlen sker af ren kærlighed. Ifølge forskerne er vores hukommelse nemlig organiseret i en slags 'mapper', således at vi bytter rundt på navne fra de samme kategorier som for eksempel familie eller ting, vi elsker.

2. Må man koge vand to gange?

I årets næstmest læste artikel så vi nærmere på en myte, der har floreret på de sociale medier i 2017.

Kan det passe, at iltindholdet ændrer sig, og giftige stoffer som arsenik og nitrat frigives, når vandet koges op anden gang? 

Med et enstemmigt kor af forskere bag os, kan vi berolige dig: Du kan roligt koge dit vand både to, tre og 10 gange i træk, når du laver julete. 

1. Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

Juledagene byder som bekendt på småkager, flæskesteg og brun sovs i rigelige mængder. Derfor er årets mest læste artikel højst relevant i denne tid. 

En teknologiprofessor fra Aalborg Universitet har nemlig opdaget en simpel og overraskende effektiv slankekur.

Jakob Stoustrup har brugt sig selv som forsøgskanin og tabt hele syv kilo ved at veje sig selv og sine måltider dagligt og undgå at spise mere, end han har tabt sig siden sidste måltid. 

Ugens Podcast

Lyt til vores ugentlige podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.