Åbent kranie og bløde knogler: Sådan overlever slimet 'sneglefisk' enormt tryk
Kilde: 
17 april 2019

Den ligner en snotklat, men har utrolige evner:

Dybhavsfisken 'snailfish' (sneglefisk, red.) overlever enormt tryk dybt under havets overflade takket være sine bløde knogler og et åbent kranie.

Det konkluderer et hold forskere i et nyt studie i Nature Ecology and Evolution.

Sneglefiskene lever i et af de mest hårde miljøer på Jorden, nemlig 6 til 11 kilometer under havets overflade.

Her er der et virkelig højt tryk, mørkt, koldt og sparsomt med mad, skriver The Independent.

LÆS OGSÅ: Forhistorisk miniløve og sær sneglefisk: Top 10 over årets nye arter

De fisk, som forskerne undersøgte, havde næsten gennemsigtig hud og oppustet mave, som du kan se på billedet herunder. Fiskene havde også bløde knogler og delvist åbent kranie, i modsætning til deres beslægtede arter på lavvande.

sneglefisk snailfish dyb havet dydbah Marianagraven

I modsætning til sine slægtninge i områder med lavt vand, har sneglefisken på de dybeste have bløde knogler, et delvist åbent kranie, genensigtig hud og oppustet mave. Det hjælper den med at klare det enorme tryk, den lever med på 6 til 11 kilometers dybde. Foto: Shunping He

De undersøgte fisk manglede et bestemt gen, som regulerer vævsmineralisering og skeletudvikling, og det, mener forskerne, er grunden til sneglefiskens bløde skelet.

LÆS OGSÅ: Tre nye 'gelefisk' opdaget på ekstrem dybde: »Smelter hurtigt, hvis de bliver taget op til overfladen«

Også det åbne kranie har en funktion: Det beskytter hjernen, så den ikke presses ud af kraniet under dybhavets enorme tryk.

Og selvom man ikke skulle tro det ud fra billedet af den lille slimede fisk, ligger den faktisk i toppen af fødekæden i områder som Marianagraven, verdens dybeste oceangrav. Her er den et dominerende rovdyr og en af de mest almindelige fiskefamilier.

LÆS OGSÅ: Lille 'spøgelsesfisk' fundet på ekstrem dybde

LÆS OGSÅ: Se videoen: Lille fisk med stort hoved sætter vild dybderekord

lpi

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.