99 millioner år gammelt fossil af snegl, der føder, fanget i rav
Snegl 99 millioner år gammelt fossil Rav

Den 99 millioner år gamle ravklump, der blev fundet i Myanmar, gemte på 5 forskellige sneglefostre og en modersnegl, der er blevet døbt Cretatortulosa gignens. (Foto: Jochum et al/Senckenberg)

Den 99 millioner år gamle ravklump, der blev fundet i Myanmar, gemte på 5 forskellige sneglefostre og en modersnegl, der er blevet døbt Cretatortulosa gignens. (Foto: Jochum et al/Senckenberg)

Kilde: 
10 juni 2021

En 99 millioner år gammel ravklump viste sig at gemme på et helt usædvanligt fund:

Forskere har fundet en fossileret snegl af hunkøn, der var ved at føde fem unger, da den blev indkapslet i harpiksen.

Sneglen repræsenterer en helt ny ukendt art, og fundet er det hidtil ældste bevis på en fødsel i denne del af dyreriget.

Forskerne ved dog, at sneglen har levet på land, og det er meget usædvanligt, at man har fundet den præserveret i rav, da sneglefossiler typisk findes i oldgamle sneglehuse eller i afmærkninger i jorden.

»Det gør fundet særdeles opsigtsvækkende. Ravklumpen stammer fra kridttiden og blev fundet i Myanmar,« fortæller Adrienne Jochum fra Senckenberg Research Institute og Naturhistorisk Museum i Frankfurt, der også er hovedforfatter til studiet, i en pressemeddelelse.

»Baseret på denne opdagelse, kan vi ikke kun begynde at undersøge dyrenes morfologi (læren om organismers ydre struktur og form, red.) og palæoøkologi (data fra fossiler til rekonstruering af fortidens økosystemer, red.). Nu ved vi også, at der under kridttiden levede snegle, der brugte vivipari,« uddyber Jochum i pressemeddelelsen.

Vivipari henviser til en fødselsmetode blandt dyr, der i stedet for at lægge en masse æg udvikler fosteret inde i sin krop indtil fødslen.

Sneglen er blevet givet navnet Cretatortulosa gignens.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Gondwana Research.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.