75 år siden, at det første billede af Jorden fra rummet blev taget
v2 fotografi fra rummet

Det første billede af Jorden fra rummet blev taget med et 35mm- kamera monteret på en V2-raket fra Nazityskland, der oprindeligt havde et militært formål. (Foto: White Sands Missile Range / Applied Physics Laboratory)

Det første billede af Jorden fra rummet blev taget med et 35mm- kamera monteret på en V2-raket fra Nazityskland, der oprindeligt havde et militært formål. (Foto: White Sands Missile Range / Applied Physics Laboratory)

Kilde: 
25 oktober 2021

For cirka 75 år siden den 24. oktober 1946 lykkedes det for en gruppe amerikanere at fremskaffe det første billede af Jorden taget fra rummet - og det var samtidig også det første billede nogensinde taget i rummet.

I en højde på 105 kilometer over ørkenen i New Mexico blev billedet taget fra en beslaglagt tysk V2-raket fra Anden Verdenskrig, som de amerikanske forskere havde udstyret med et 35mm-kamera, der tog billeder med 1,5 sekunders mellemrum.

Efterfølgende styrtede raketten med alt kameraudstyret ned med en hastighed på over 500 kilometer i timen, og stort set alt blev totalt smadret. Raket og kamera var i tusind stykker, men filmen var - til stor begejstring - uskadt, da forskerne havde beskyttet det i en solid metalkasse.

Det skriver Space Explored.

Det grynede, sort-hvid-billede virker måske ikke så spektakulært for os i nutiden. Vi bliver konstant forkælet med betagende billeder taget af astronauter i kredsløb om Jorden. For eksempel da Videnskab.dk for nylig havde en artikel om et billede af polarlys fra Den Internationale Rumstation, ISS.

I 1946 var det dog en milepæl at få et billede af Jorden fra rummet, og det afspejlede sig også i forskernes reaktion. 

Et vidne fra dagen, Fred Rulli, der kun var 19 på det tidspunkt, var med til at hente filmen fra vraget, efter V2-raketten var styrtet ned i ørkenen, og han beskrev forskernes reaktioner i et interview.

“De var ekstatiske. De hoppede op og ned, som var de børn. Og da de projekterede billederne op på et lærred, gik de helt amok,” sagde Fred Rulli i et interview til Smithsonian Magazine.

Her kan du se V2-raketten blive affyret samt se alt det materiale, som fik forskerne til at ‘gå helt amok’ (Video: Daniel Phillips)

Den forhenværende rekord for et billede taget højest oppe fra var taget ved hjælp af en varmluftballon, der hed Explorer II, fra 22 kilometers højde. 

Rekorden blev altså slået med 83 kilometer, hvilket kan være en del af forklaringen på, hvorfor de granvoksne mænd hoppede op og ned i begejstring.

Året efter blev rekorden dog slået endnu en gang. Denne gang nåede forskerne helt op i 161 kilometers højde, og i de efterfølgende år mellem 1946 og 1950 blev der taget svimlende 1.000 fotografier af Jorden fra rummet ved hjælp af V2-raketter.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.