Helt ude på kanten af vores solsystem, længst væk fra Solen, finder vi to meget ens planeter. Ud over deres placering er de lignende i størrelse og masse, og deres atmosfære er næsten identisk.
Men én ting har dog hidtil ikke rigtig givet mening – hvis de er så ens, hvorfor har Neptun og Uranus så hver sin blå nuance?
Den kode har et britisk forskerhold måske endelig knækket.
Det skriver NOIRLab i en pressemeddelelse.
Ifølge et nye studie har Uranus simpelthen en mere »stillestående« og »træg« atmosfære, der tillader opbygning af en tættere dis. Det er denne dis, der får planeten til at se blegere ud.
For at undersøge farveforskellen på de to gasplaneter i udkanten af vores solsystem skabte forskerne bag studiet en model på baggrund af spektroskopier med bølgelængder fra ultraviolet til nær-infrarød.
Dette gav dem mulighed for nærmere at studere partikellagene i planeternes atmosfære – og det var faktisk bare det, de ville, fortæller medforfatter Mike Wong i pressemeddelelsen.
»Vi håbede at udviklingen af denne model kunne hjælpe os med at forstå skyer og dis, der opstår iskæmpernes atmosfære,« udtaler Mike Wong, astronom ved University of California.
»At forklare farveforskellen mellem Uranus og Neptun var en uventet bonus!«
Modellen har desuden kunnet afsløre, hvorfor man af og til kan observeres mørke pletter på Neptun, men kun sjældent på Uranus. Forskerne kan nemlig producere lignende pletter på deres model, når de skruer ned for lyset i de dybeste lag af planeternes atmosfære.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift JGR Planets.