247 zeptosekunder: Forskere måler den korteste tidsenhed nogensinde
Zeptosekund Fysik Tidsenhed

Forskere i Tyskland har målt den korteste tidsenhed nogensinde: 247 zeptosekunder. (Foto: Peggy og Marco Lachmann-Anke/CC0 1.0).

Forskere i Tyskland har målt den korteste tidsenhed nogensinde: 247 zeptosekunder. (Foto: Peggy og Marco Lachmann-Anke/CC0 1.0).

Kilde: 
19 oktober 2020

0,000000000000000000001. 

En trillionende-del af en milliardende-del af et sekund. 

Eller sagt på en anden måde: Et decimaltal efterfulgt af 20 gange 0-taller og et 1-tal til sidst. 

Forskere har målt den korteste tidsenhed nogensinde, da de målt, hvor lang tid det tager en lyspartikel at krydse et hydrogenmolekyle.  

Tidsenheden hedder et zeptosekund, og det tog 247 zeptosekunder for lyspartiklen at passere et hydrogenmolekyle. 

Det skriver Live Science.  

I 2016 målte forskere ved hjælp af lasere en tidsenhed på 850 zeptosekunder, men denne rekord er blevet slået eftertrykkeligt nu. 

Fysikeren Reinhard Dörner fra Goethe University i Tyskland har sammen med sine kollegaer målt tidsenheden ved hjælp af en partikelaccelerator i Hamborg. 

Forskerne målte tidsenheden ved at bruge en laser til at skubbe to elektroner ud af et hydrogenmolekyle, der består af to protoner og to elektroner.  

Ifølge Live Science kan man sammenligne processen med en flad sten, der bliver kastet, så den smutter hen over vandoverfladen.  

Interaktionen skaber et bølgemønster, også kendt som interferens, som Reinhar Dörner og kollegaerne målte ved hjælp af et avanceret mikroskop, COLTRIMS (Cold Target Recoil Ion Momentum Spcetroscopy red.), som kan måle atom- og molekylære reaktioner. 

Studiet er blevet publiceret i tidsskriftet Science. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.