2019 er et af de varmeste år, som nogensinde er blevet målt

Der måtte tages alternative metoder i brug, da mange europæiske byer var ramt af hedebølger i løbet af sommeren. Her bades der i et springvand foran Eiffeltårnet i Paris. (Foto: Shutterstock)

Der måtte tages alternative metoder i brug, da mange europæiske byer var ramt af hedebølger i løbet af sommeren. Her bades der i et springvand foran Eiffeltårnet i Paris. (Foto: Shutterstock)

20 november 2019

Har du også haft et overforbrug af deodorant i løbet af sommeren? Og føles vinteren ikke helt lige så kold, som den plejer?

Så føler du nok det samme, som mange andre mennesker har gjort rundt om i verden i år.

Ifølge målinger foretaget af USA's National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) så ser det ud til, at 2019 globalt set bliver det 2. eller 3. varmeste målte år, siden man begyndte at måle klodens temperaturer i 1880.

Det skriver The Washington Post.

Dette års høje temperaturer kom som lidt af en overraskelse, da El Niño-vejrfænomenet, som medfører varmere klima, udeblev i år.

Det vidner ifølge The Washington Post om, at vi mennesker selv er med til at skabe den globale opvarmning, som fører til klodens temperaturstigninger.

Det varme år 2019 følger fem år fra 2014 til 2018, der alle ligger i top 5 over de varmeste år nogensinde målt ifølge NOAA.

LÆS OGSÅ: Der er kæmpe forskel på, om temperaturen stiger med 1,5 eller 2 grader

I de røde felter ligger temperaturen i år over gennemsnittet, mens den ligger under gennemsnittet i de blå. Det ser ud til, at vi er ved at komme helt op i det røde felt. (Grafik: NOAA)

Indtil videre har 2019 ifølge NOAA’s målinger været 0,94 grader varmere end gennemsnittet for det tyvende århundrede.

Oktober var i år 0,98 grader varmere end den gennemsnitlige oktober, og således var den kun 0,11 grader fra at blive den varmeste oktober, som nogensinde er blevet målt. 

Men det er faktisk ikke specielt bemærkelsesværdigt, hvis man ser det på store billede. De ti varmeste oktober-måneder, som er blevet registreret af NOAA, har nemlig alle fundet sted siden 2003.

Der kan opstå mindre forskelle i målingen af temperaturerne, når man sammenligner NOAA’s resultater med andres. For eksempel udelukker NOAA Arktis fra deres målinger, som NASA til gengæld inkluderer. 

Men ifølge The Washington Post kan det faktisk betyde, at NOAA's målinger undervurderer temperaturstigningerne, da Arktis er et af de områder, hvor temperaturen stiger mest.

Du kan læse mere om NOAA's resultater på deres hjemmeside.

LÆS OGSÅ: 140 års målinger afslører - Ekstremt varme dage er blevet hyppigere i Danmark

LÆS OGSÅ: Sådan ser København ud, hvis temperaturen stiger med 2°C

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.