1.600 kilometer lang flod kan være gemt under Grønlands is
flod_grønland_1600_kilometer_gemt_fundet

Den mørke stribe på billedet viser en 1600 kilometer lang flod, som sandsynligvis er fundet under Grønlands is.  (Foto: AGU) 

Den mørke stribe på billedet viser en 1600 kilometer lang flod, som sandsynligvis er fundet under Grønlands is.  (Foto: AGU) 

06 januar 2020

To hold forskere fra henholdsvis Japan og Norge har fundet tegn på, at der med stor sandsynlighed gemmer sig en 1.600 kilometer lang flod nedenunder Grønlands frosne overflade. 

Det er forskere fra the Hokkaido University i Japan og University of Oslo i Norge, som forklarer, at den enormt lange flod transporterer vand fra Grønland og ud i Atlanterhavet via Petermann Gletsjeren. 

Floden er gemt væk under mange lag is og er derfor urørt, og forskerne forudser, at floden gemmer på spændende viden, blandt andet om forhistorisk liv og klimaforandringer.

LÆS OGSÅ: Forskere opdager 54 hidtil ukendte søer under Indlandsisen i Grønland

Det er ved hjælp af radar-data, at forskerne har kreeret en computersimulation af, hvordan sten og klipper ser ud under isens overflade. 

De fandt således en lang dal, hvor der kom vand flydende ud af den ene ende - og det ledte forskerne hen mod, at de havde fundet en mange kilometer lang, gemt flod. 

LÆS OGSÅ: Forskere opdager unik vulkan i havet vest for Grønland

Floden er navngivet 'the dark river', og holdet bag forklarer, at der skal foretages flere undersøgelser, før man med sikkerhed kan slå fast, at 'the dark river' eksisterer. 

Jemma Wadham fra Bristol University har ikke bidraget til studiet, men siger, at det er en 'fascinerende opdagelse'. 

»Studiet har potentiale til at hjælpe fremtidige forskere til bedre at forstå, hvordan elementer fra den grønlandske is bliver transporteret rundt i de økologiske kredsløb,« siger hun. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature. 

LÆS OGSÅ: Grønlandske fjorde får deres organiske materiale fra Rusland

LÆS OGSÅ: Forskere: Vi kan forudse kæmpe oversvømmelser i Grønland

LÆS OGSÅ: En milliard ton grønlandsk mudder glider hvert år i havet

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.