16 år gammelt kosmisk mysterie løst
nasa blue ring nebula stjerne mysterie løst 16

Den særegne stjernetågne mystificerede forskere i over et årti. (Billede: NASA/JPL-Caltech/M. Seibert/K. Hoadley/GALEX Team)

Den særegne stjernetågne mystificerede forskere i over et årti. (Billede: NASA/JPL-Caltech/M. Seibert/K. Hoadley/GALEX Team)

Kilde: 
20 november 2020

Tilbage i 2004 opdagede nogle astronomer hos NASA et mystisk objekt ulig noget andet i Mælkevejen:

En cirkulær, ultraviolet gassky med en stjerne i midten, som de døbte ‘The Blue Ring Nebula’ (Blå Ringtåge). 

Sidenhen har flere jord-og rumbaserede teleskoper haft linserne rettet mod objektet, men uden at kunne knække gåden.

Men i dag, 16 år og meget spekulation senere, mener forskere fra NASA endelig, at de har luret, hvad objektet er, skriver rumfartsagenturet i en pressemeddelelse.

Baseret på al den indsamlede data og de nyeste teorier vurderes objektet at være resultatet af sammenstødet og fusioneringen af to stjerner for tusindvis af år siden.

Normalt er den slags forenede stjerner svære at observere, fordi de kaster om sig med skyer af gas og kosmiske ‘vragrester’, som blokerer udsynet i hundredetusindvis af år.

Når sådan en sky langt om længe forsvinder, ligner den fusionerede stjerne enhver anden stjerne og er derfor svær at identificere, ifølge pressemeddelelsen.

Stjernetågens særegne ring er en optisk illusion, forårsaget af, at stjernen kaster gasser fra sig i to forskellige retninger, hvilket tager form som to hule kegler.

Fra Jorden ser vi direkte ind i midten af den ene kegle, som derfor ligner en ring.

En video som demonstrerer, hvordan de kosmiske vragrester bevæger sig væk fra den sammensmeltede stjerne, og hvorfor det for os ligner en ring. (Video: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt)

Selvom mysteriet nok endelig er løst, mener forskerne, at det kan åbne for et nyt kapitel indenfor forskningen af stjernefusion.

»Det er fantastisk, at GALEX (satellitten, de brugte til at opdage stjernen) kunne finde dette virkelig vage objekt, som vi ikke ledte efter, men som viste sig at være rigtig interessant,« fortæller astrofysiker Mark Seibert i pressemeddelelsen.

»Det viser, at når man ser på universet med en ny bølgelængde eller en ny måde, så finder man ting, som man aldrig kunne forestille sig.«

Forskningen blev offentliggjort i tidsskriftet Nature 18. november.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.