14.000 forskere i opråb: Vi nærmer os klimakatastrofe

Siden 2015 har vi set seks af de varmeste år nogensinde målt. (Billede: NASA GISS Surface Temperature Analysis)

Siden 2015 har vi set seks af de varmeste år nogensinde målt. (Billede: NASA GISS Surface Temperature Analysis)

28 juli 2021

Næsten 14.000 forskere har nu skrevet under på, at vi nærmer os en klimakatastrofe, som det vil kræve drastiske midler at afværge.

Siden en lignende klimaerklæring i 2019, hvor 11.000 forskere dengang havde tilsluttet sig, er tingenes tilstand kun blevet værre, og det vil forårsage umådelige katastrofer, hvis ikke verdenslederne handler snart.

Det skriver Oregon State University i en pressemeddelelse.

Forskerne har målt på 31 af Jordens såkaldte vitale tegn, som er parametre, der måler planetens helbred, såsom tykkelsen på iskapperne, udledningen af drivhusgasser og skovrydning.

På trods af en kort nedgang af vores forurenende aktiviteter under pandemien, har forskerne målt nye og skuffende rekorder på 18 af Jordens vitale tegn.

Heriblandt, at:

  • mængden af metan og CO2 i atmosfæren aldrig har været højere
  • isen i Arktis smelter hurtigere end nogensinde
  • de seneste 6 år har budt på de 5 varmeste år nogensinde målt
  • temperaturerne og forsuringen af verdenshavene er på sit højeste nogensinde; og at
  • dele af regnskoven i Amazonas nu udleder drivhusgasser frem for at optage dem.

Der har været en stigning af klimarelaterede naturkatastrofer siden 2019, heriblandt kæmpeskovbrande. (Foto: Will Harling)

Forskerne bemærker, at hvis vi ikke allerede har krydset visse kritiske punkter for klimaet (kaldet tipping points), så nærmer vi os dem hastigt.

Det vil kræve en komplet omlægning af flere af vores industrier, så udledningen af drivhusgasser som metan skæres drastisk ned, en udfasning af fossile brændsler, en omlægning af vores transportsystemer og en koncentreret indsats for lagring af CO2 i undergrunden, blandt flere.

»Så længe menneskehedens pres på Jordens systemer fortsætter, vil vores forsøg på at løse problemet kun omfordele presset,« fortæller Christopher Wolf, som er en af hovedforfatterne på erklæringen, i pressemeddelelsen.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.