Sæden er dermed den ældste i verden og hele 83 millioner år ældre end det hidtil ældste fund.
Gennem en røntgenfotograferingsteknik kaldet mikroCT-skanning, har forskerne fået et komplet 3D-billede af ravets indhold, inklusive krebsdyrene.
Muslingekrebsene var ikke større end 0,6 millimeter, men må, på trods af deres lille størrelse, siges at bruge stort skyts.
Deres sædceller vurderes nemlig, ifølge Science Alert, at være mindst 0,2 millimeter lange, en tredjedel af deres kropslængde, og dobbelt så lang som en menneskelig sædcelle.
Krebsdyrsædcellen leveres dog i et kompakt format, da den er viklet ind i sig selv som en lille bold, når den sendes afsted.
Men det bemærkelsesværdige ved fundet er faktisk ikke sædcellerne i sig selv.
De forhistoriske muslingekrebs’ efterkommere findes nemlig stadig den dag i dag, og det viser sig, at deres forplantningsmekanisme stort set ikke har forandret sig i de 100 millioner år – heller ikke med hensyn til kæmpesæd, skriver Science Alert.
Forskerne selv kalder det et »altafgørende eksempel på evolutionær stasis (stilstand, red.).«
Det er et fænomen, hvor organismer næsten ikke undergår udvikling, og det forbløffer, da forplantningsmekanismer ellers er et område, man normalt forbinder med stor evolutionær foranderlighed.
Alt andet lige kan man formode, at de små krebsdyr døde lykkelige.
»Det faktum, at sædreceptorerne i hunnerne er i en udvidet tilstand, da de er fyldt med sæd, indikerer, at en succesfuld forplantning fandt sted, kort tid før dyrene blev fanget i ravet,« skriver forskerne bag studiet, ifølge Science Alert.
Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
cll