Vendehals - en krybdyragtig myresluger
Den skræmmer sine fjender ved at slange sig afsted som et krybdyr, og den fanger insekter med samme teknik som en myresluger. Men faktisk er vendehalsen en fugl.

Vendehalsen har fået sit navn på grund af de spøjse bevægelser, den kaster sig ud i, når den forsøger at skræmme eventuelle fjender væk. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Vendehalsen har fået sit navn på grund af de spøjse bevægelser, den kaster sig ud i, når den forsøger at skræmme eventuelle fjender væk. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

På vej til skole med min datter, skræmte vi en fugl op fra en busk. Lyden af de flagrende vinger og den kluntede flugt, hvor fuglen nærmest kaster sig gennem luften, hjalp os til hurtigt at fastslå, hvad det var for en fugl, vi havde mødt.

Vendehals efterligner en slanges bevægelser

Vendehals har en lang krop, marmoreret fjerdragt og diskret adfærd. Både når den flyver, og når den hopper rundt på jorden med løftet hale, kan dens bevægelser minde om et krybdyrs.

I faresituationer eller over for en rival kan vendehalsen finde på at vride og vende hals og hoved, samtidig med at den i ryk rejser fjerene på hovedet. Den mærkelige adfærd, der har givet fuglen dens navn, skal efterligne en slange og har til formål at skræmme fjender.

Fanger insekter som en myresluger

Vendehals har en relativt lang, lyserød tunge, og på insektjagt benytter fuglen samme teknik som en myresluger ved et termitbo.

Mens vendehalsen hopper rundt på jorden, er dens tunge i fuld aktivitet med at fange myrer og insekter i græsset eller hive dem ud fra deres gemmer under sten.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: