Tranerne er kommet for at blive
For bare tre årtier siden var der kun tre-fire ynglende traner i Danmark. I dag tæller bestanden mere end 100. De seneste års milde og grønne vintre har fået tranerne til at droppe efterårstrækket.

Tranerne plejer at flyve i flok mod syden. Men de mildere vintre lader dem overvintre herhjemme (Foto: Kent Olsen).

Tranerne plejer at flyve i flok mod syden. Men de mildere vintre lader dem overvintre herhjemme (Foto: Kent Olsen).

Med vingefang på omkring 2 m går det ikke ubemærket hen, når en hel flok traner trækker hen over landskabet. Sidst i marts forlader de i tusindvis Frankrig og Tyskland med kurs mod det sydlige Sverige. Dansende og trompeterende gør tranerne ophold ved Hornborga-søen inden sidste etape mod ynglepladserne i Nord.

Milde vintrer får tranerne til at blive

De seneste milde, grønne vintre har dog fået en del traner til at droppe efterårstrækket. I stedet overvintrer de her i landet, hvor Vejlerne og Lille Vildmose hver især kan huse flokke på 15-30 traner. At flere og flere traner overvintrer i Danmark og i det nordvestlige Europa i øvrigt, hænger formodentlig sammen med, at bestanden er vokset markant de senere år.

Bestanden vokser

Tranen forsvandt som ynglefugl i Danmark midt i 1800-tallet. I 1950’erne blev der gjort et enkelt ynglefund i Vendsyssel, og selv om der i de følgende tre årtier kun ynglede tre-fire par i landet, havde de åbenbart bidt sig fast. For i dag tæller den danske ynglebestand mere end 100 tranepar.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.