Træløberen har frisk mad på køl
NATUREN NETOP NU: Mange fugle flyver sydpå til varmen for at finde mad. Træløberen går i stedet på rov efter en lækkerbisken i sit danske spisekammer.

Træløberen har fået sit navn, fordi den løber op ad træet i sin søgen efter føde. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Træløberen har fået sit navn, fordi den løber op ad træet i sin søgen efter føde. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Vinteren er en hård tid for insektædende fugle, og de fleste af dem drager da også mod syd til steder, hvor der er insekter i rå mængder.

Men der er et skjult spisekammer herhjemme for dem, der har nøglen. Mange insekter overlever nemlig vinteren i dvale godt gemt under eller i træernes bark, og træløberen er specialist i at finde dem.

Træløberen er en lille fugl på størrelse med en blåmejse. Den ses tit på træstammer – også i haver inde i byen – men man skal kigge godt efter, for den er camoufleret. 

Fuglen kendes bl.a. på sin systematiske måde at søge føde på. Den løber altid op ad træstammer, og når den er færdig med en stamme, flyver den væk og starter forfra nederst på en ny stamme.

Kombinationen af at kunne spadsere op ad træstammer og være udstyret med et tyndt, buet næb, der som en pincet kan lirke lækre larver ud fra barkfligene, sikrer træløberen frisk mad fra køl hele vinteren.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: