Svaler er sande luftakrobater
Svalerne er på vej tilbage og det giver smukke opvisninger i luftakrobatik hen over hele sommeren.

Svalerne er et sikkert tegn på forår og sommer – og de har præcision og fart som en jetjager! (Foto: Morten DD Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Svalerne er et sikkert tegn på forår og sommer – og de har præcision og fart som en jetjager! (Foto: Morten DD Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Det er ikke mange dage siden, at svalerne kom tilbage til Danmark. Efter at havde overvintret i det sydlige Afrika i et halvt års tid, er de nu klar til at shine deres gamle reder op og sætte afkom i verden. Svalerne kan ses med deres elegante flugt ud over græsmarker og enge.

I strygende fart jager de insekter med en enestående teknik. Deres syn er så godt, at de kan se en bladlus eller en lille myg i flugten. Svalerne har jo normalt øjnene siddende på siden af hovedet, men i fangstøjeblikket kan de vende øjnene fremad, så afstandsbedømmelsen blive utrolig præcis.

Selv om de flyver med 70 km i timen, kan de med deres fantastiske manøvredygtighed og utrolige afstandsbedømmelse tage en flue på en væg, mens de flyver forbi. Endnu mere imponerende bliver det næsten, når man kan se, at de flyver hen over et vandhul eller vandpyt, samtidigt med at de drikker - alt sammen i en glidende bevægelse.

Når svalerne skal reparere deres gamle rede eller bygge en ny, sker indsamlingen af byggematerialer også, mens de er på vingerne. De flyver i fuld fart forbi en mudderpøl og snupper en lille klat fugtigt mudder, der sammen med de 1.000 andre små klatter former en utrolig robust og modstandsdygtig redeskål, der beskytter ungerne mod kulde og uvelkomne fjender.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.