Spætter spiller mere musik i fremtidens skove
NATUREN NETOP NU: Moderne skovbrug sørger for flere gamle grene i skovene. Det vil med årene gøre festen større og vildere for de musikalske flagspætter.

Flagspætten lever af larver, som den fanger ved at hugge sig ind i især dødt træ og slynge sin lange tunge ind i hullet. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Flagspætten lever af larver, som den fanger ved at hugge sig ind i især dødt træ og slynge sin lange tunge ind i hullet. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Gode musikinstrumenter kræver vellagret træ, og træet i et godt instrument forbedres med alderen.

Moderne skovbrug satser på naturnære driftsformer, der efterlader mere dødt ved i skoven. Det betyder, at spætterne får bedre instrumenter at spille på i de kommende år.

Når en stor flagspættehan om vinteren sender sin trommesolo ud i skoven for at hævde sit territorium og tiltrække musikalske hunner, foretrækker han at tromme på en tyk, død gren.

Det skal være en gren af hårdt løvtræ, som har lagret nogle år, og grenen skal sidde højt oppe i træet, så lyden spredes vidt og bredt.

Frisk træ er fugtigt og siger ”fump”. Når grenen har været død nogle år, er den blevet hård og tør og giver et skarpt ”klak”, som høres vidt omkring. Efterhånden bliver instrumentet nedbrudt af svamp og mister lyden igen eller falder af.

Spætten vælger sit instrument med omhu, og det er godt at have et territorium med vellagrede spættemarimbaer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: