Solsorte: Det kræver sin han!
Mens solsorte-hunnerne stadig glimrer ved deres fravær i haverne, er hannerne på overarbejde. Kampen om havens bedste territorium er i gang.

For tiden kan du se hidsige solsortehanner i vild tumult i de ellers så fredelige danske haver. Kampen står om retten til havens bedste territorier. (Foto: Amseln Kämpfend / Wikimedia Commons.)

For tiden kan du se hidsige solsortehanner i vild tumult i de ellers så fredelige danske haver. Kampen står om retten til havens bedste territorier. (Foto: Amseln Kämpfend / Wikimedia Commons.)

Mange af solsortehannerne har tilbragt vinteren i Danmark, så de er allerede pletten og tumler for tiden rundt i hidsige sammenstød på græsplænerne.

I løbet af nogle uger vil de værste slåskampe være overstået. Territorierne er fordelt.

Først da istemmer hannerne deres smukke forårssang – gerne fra toppen af husgavlen eller et højt træ.

Sangen er med til at opretholde grænserne i det tilkæmpede territorium, så fuglene kan undgå de opslidende og risikable kampe resten af sæsonen.

Solsorte-hannens sang tiltrækker hunner

Med sangen skal hannen også tiltrække en af de mange hunner, der i stort tal ankommer til landet fra deres vinterkvarter.

Sangens styrke, variation og længde er afgørende for, hvor attraktiv en han er for hunnerne.

De hanner, der synger højest, længst og mest varieret bliver valgt af de stærkeste hunner. Med de gener vil de små solsorte-hanner helt sikkert være godt rustet til kommende kampe om havens bedste territorium.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk