Sneen afslører de sky dyr
Har du nogensinde set en grævling? De er ret svære at finde. Men når sneen falder, kan fodsporene fra deres færden findes. Måske har du en grævling i den nærmeste skov?

Her ses sporet af en grævling. Hvad den skulle, kan vi kun gætte på. (Foto: Morten D. D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Her ses sporet af en grævling. Hvad den skulle, kan vi kun gætte på. (Foto: Morten D. D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Så ramte vinteren Danmark, og det netop som halvdelen af denne mørke årstid er veloverstået. Sneen er dog god for en interessant naturhistorisk disciplin – sporjagt.

Den helt nyfaldne sne kombineret med et par minusgrader er ideelle forhold. Dyrende afsætter fine spor, som gør det muligt at bestemme, hvilket eller hvilke dyr der har været på spil.

De sky dyr sætter nu spor

Dyr som odder, grævling og lækat er yderst sky. Deres tilstedeværelse kommer ofte kun til udtryk i form af for eksempel afføring eller potespor.

I sporet er der god information om dyrets anatomi. Er det en sålegænger som grævlingen, eller er der tegn på to klove som hos rådyret? Er der forskel på antallet af tæer i sporet fra for- og bagpoter?

Sporet øverst i artiklen her er sat af en grævling, som har trådt tungt ned i sneen. Der skal flere aftryk til for at kunne gisne om, hvad grævlingen har haft for. Har den søgt efter føde, har den været på flugt - eller måske på jagt? Fører sporet måske til en hule eller et gemmested?

God fornøjelse med sporjagten derude!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker