Smukke admiral-sommerfugle i luftrummet
Det begynder at blive efterår, og de små fine sommerfugle skal til at overveje at komme sydpå til deres yngleområder. Derfor kan man i den sidste sensommertid se de smukke væsner tanke op til deres lange rejse.

På billedet ses en admiral-sommerfugl. De spiser for at gøre sig klar. (Foto: Morten D. D. Hansen / Naturhistorisk Museum, Aarhus)

På billedet ses en admiral-sommerfugl. De spiser for at gøre sig klar. (Foto: Morten D. D. Hansen / Naturhistorisk Museum, Aarhus)

I det fine sensommervejr kan man mange steder i haverne iagttage de pragtfulde admiral-sommerfugle.

De har travlt med at tanke op, for de små dyr har en lang rejse foran sig – en flyvetur på op mod 2.000 kilometer til overvintrings- og yngleområderne omkring Middelhavet.

Op i højde og afsted

Sydtrækket af admiraler kan ses over alt i landet, men især ved sydvendte kyster kan man opleve utallige admiraler okse ud over vandet.

Hvis der er modvind, bliver den effektive trækhastighed ikke mere end 10-15 kilometer i timen – og så er der langt til Firenze! Medvind vil derfor være at foretrække, men selvom vi har kigget meget efter admiraltræk ved nordlige vindretninger, har vi set langt færre admiraler end forventet.

Forklaringen er ligetil. Ved hjælp af radarstudier har det nemlig vist sig, at admiralerne ved disse vindretninger skruer sig op i to kilometers højde, hvorefter de i stor fart cruiser sydpå. Det går hurtigt og sparer brændstof!

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.