Slåen: Frostvejr gør bitre frugter søde
Snart kommer sne og frostvejr. Frosten gør ikke meget andet ved os end at få os til at fryse og ryste. Men når frosten omfavner den stive busk slåen, gør den også dens bær lidt sødere.

De blålige bær holder godt fast på slåen i lang tid. (Foto: Bo Skaarup)

De blålige bær holder godt fast på slåen i lang tid. (Foto: Bo Skaarup)

Slåen er en hårdfør, stiv busk, som findes i det meste af Europa med nordgrænse i Mellem-Skandinavien. I Danmark er slåen en udpræget østdansk art, som man støder på i tætte krat langs åbne kystskrænter med højt kalkindhold.

Planten er mester i formering og sætter rodskud efter beskæring. Den er derfor meget vanskelig at fjerne uden maskiner og hårdhændet rodfræsning.

Som medlem af blommefamilien kan slåen dog lide af de samme sygdomme, som ses i en blommelund med forkrøblede træer og mangelfuld frugtsætning.

Frost gør slåens bær klar til snapsen

Frugterne modnes i september-oktober og bliver ofte siddende på planten til langt hen på vinteren. Men så sker der noget.

De bitre frugter får lidt sødme, når frosten sætter ind. Derved bliver bærrene et kærkomment energitilskud for fuglene og en eftertragtet ingrediens til gode snapse.

Så hvem kommer først til Kong Frosts søde frugter?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.



Det sker