Safterne stiger
Foråret får det bedste frem i os alle sammen - også i birk og andre løvtræer.

Faktisk har mennesket drukket af den søde birkesaft i tusindvis af år, og især om efteråret sælges den på flasker. (Foto: Lars Bøgh, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Faktisk har mennesket drukket af den søde birkesaft i tusindvis af år, og især om efteråret sælges den på flasker. (Foto: Lars Bøgh, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Foråret får safterne til at stige i birk og andre løvtræer. Næringsstoffer, som har været oplagret i rødderne gennem den lange, mørke vinter, skal nu i spil og levere energi til løvspring.

For birketræets vedkommende er ca. 99% af saften vand, mens resten er sukker og mineraler optaget fra jorden.

Transport af saft sker i særlige kar lige under barken. Når rødderne først har pumpet vand og sukker ind i veddet, foregår resten af transporten op i træet af sig selv ved fysiske processer drevet af fordampning og overfladespænding.

Sukkervand læger sår

Hvis træet bliver såret, fortsætter rødderne uanfægtet med at pumpe vand ind i veddet, og der kan strømme store mængder af sukkervand ud af såret.

De farvede plamager på birkestammen er kolonier af gærceller og bakterier, der nyder godt af den gratis energi i det udstrømmende sukkervand.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.



Annonce: