Populær lægeplante har antidepressiv effekt
Midt på sommeren er blomstringen hos mange planter på sit højeste, og i vejkanter, på brakmarker og overdrev er prikbladet perikon en af de obligatoriske arter.

Det antidepressive stof, hyperforin, findes primært i prikbladet perikon. (Foto: Morten D. D. Hansen / Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Det antidepressive stof, hyperforin, findes primært i prikbladet perikon. (Foto: Morten D. D. Hansen / Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Perikon er en populær lægeplante og snapseurt. Man hælder kort og godt en håndfuld blomsterknopper i alkohol, hvor de trækker i nogle måneder.

I mange år har man ment, at et af aktivstofferne i perikon virker antidepressivt – nemlig stoffet hypericin, der er opkaldt efter perikons latinske slægtsnavn Hypericum.

Prikbladet perikon gør lykkeligst

Hypericin findes i alle danske arter af perikon, og det har derfor været uden betydning, om man har brygget på kantet perikon fra skovkanten, vinget perikon fra rigkæret eller smuk perikon fra heden.

Nyere forskning tyder imidlertid på, at hypericin skal fratages æren for den antidepressive effekt.

I stedet skal effekten tilskrives stoffet hyperforin. Det findes primært i prikbladet perikon, så man skal altså kende sine perikoner, hvis man vil blive lykkelig!

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.