Ørentvister er altopofrende mødre
Ørentvister her og der og alle vegne! August er måneden, hvor man nærmest ikke kan undgå at støde på de små, mørke, aflange insekter.

Ørentvisten, der er meget almindelig i den danske sommer, ser ganske farlig ud – men er det ikke! (Foto: Morten D.D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Ørentvisten, der er meget almindelig i den danske sommer, ser ganske farlig ud – men er det ikke! (Foto: Morten D.D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

De findes over hele landet og holder især til på fugtige steder. Skraldespanden i parken eller i skoven er for eksempel yndede tilholdssteder.

Ørentvister ses så hyppigt i august, fordi årets unger nu er udvoksede og begynder at søge føde om dagen.

Mens ungerne er små, kommer de kun frem om natten. Om dagen gemmer de sig i en hule, som deres mor har gravet i jorden.

Ørentvisten frygtet for at spise hjerne

Hunnen hos almindelig ørentvist har en imponerende adfærd, når det gælder yngelpleje – hvilket er meget usædvanligt for insekter.

Om foråret lægger hun sine æg i hulen, hvor hun passer godt på dem, indtil de klækker. Når ungerne er halvvoksne, dør moderen og bliver derefter et nærende måltid for sit afkom.

Og ørentvister skal man ikke frygte. At de skulle finde på at kravle ind i øret på folk og æde hjernen – ja, det er heldigvis blot en skrøne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker