Nu flokkes de store mosaikguldsmede
Den sidste af de store guldsmede er sendt i luften. De har en flot blå eller brun farve og flyver til helt ind i efteråret.

Alle guldsmede har en fabelagtig navigationsevne – de kan flyve i alle retninger og skifte fra helikopterflugt til raketfart på et splitsekund. (Foto: Lars Bøgh / Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Alle guldsmede har en fabelagtig navigationsevne – de kan flyve i alle retninger og skifte fra helikopterflugt til raketfart på et splitsekund. (Foto: Lars Bøgh / Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Efterårs-mosaikguldsmeden er den af de store mosaikguldsmede, der kommer senest i luften.

Ikke før sidst i juli ser man den flyve, men så er den til gengæld på vingerne til langt hen på efteråret.

Det er hannen, der er sort med blå tegninger. Hunnen ligner ham, men har udskiftet den blå farve med brun. Begge har det karakteristiske, gule 'golf-tee'-mærke lige bag vingerne.

Guldsmeden er overlegen på mange punkter

Alle de store guldsmede er fantasiske flyvere. De fire vinger kan styres både individuelt og synkront.

Det giver guldsmeden en fabelagtig navigationsevne – den kan flyve i alle retninger og skifte fra helikopterflugt til raketfart på et splitsekund.

Dens syn er blandt insektverdenens bedste, og sammen med en utrolig udholdenhed gør det guldsmeden til en særdeles effektiv jæger.

Hjemlig bestand suppleres sydfra

Danmark ligger på nordgrænsen for artens udbredelsesområde, men i varme somre, som den vi oplever i år, suppleres vores hjemlige bestand med tusinder sydfra.

Så kan man opleve de store efterårs-mosaikguldsmede i massevis ved søerne.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker