Nu er det højsæson for skovøsters
Når sommerens plantedække er visnet, og de første vinterstorme har blæst bladene væk, dukker de frem i skovbunden. Hvem? Skovøsters!

Her ses en skaldynge ved Meilgaard på Djursland. (Foto: Lilli Gruwier Larsen)

Her ses en skaldynge ved Meilgaard på Djursland. (Foto: Lilli Gruwier Larsen)

Det var lige præcis i denne skaldynge (se billedet ovenfor) ved Meilgaard på Djursland, at man blev opmærksom på, at skaldyngerne er et kulturfænomen.

En kommission bestående af geologen G. Forchhammer, zoologen Japetus Steenstrup og arkæologen J. J. A. Worsaa foretog en udgravning i denne dynge i 1851 og kunne konkludere, at skallerne var måltidsrester fra fortidsmennesker.

Havet stod højere i stenalderen

Grunden til, at skaldyngen ligger i skoven, er, at havet på dette sted stod omkring tre meter højere i stenalderen. Den lave holm i skoven lå dengang ude ved kysten, og der hentede den yngre stenalders danskere det meste af deres føde.

Det er i øvrigt næsten sikkert, at disse østers, hjertemuslinger og strandsnegle er blevet spist af en af læserens direkte forfædre. Der var så få danskere på den tid, at vi er i familie med dem allesammen flere gange.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker